Na Tajskem legalizirali splav do 20. tedna nosečnosti

Svet 27. Sep 202218:26 0 komentarjev
Nosečnost
Profimedia

Tajska vlada je danes napovedala, da bo legalizirala splav do 20. tedna nosečnosti, torej osem tednov dlje, kot to dovoljuje aktualna zakonodaja. Odlok je bil v uradnem listu objavljen v ponedeljek in bo začel veljati čez 30 dni.

Umetna prekinitev nosečnosti je bila na Tajskem do lanskega februarja kaznivo dejanje, preden jo je vlada omogočila do 12. tedna nosečnosti. Z novim odlokom se bo tako splav legaliziral do 20. tedna nosečnosti, v veljavi pa bodo tudi novi kriteriji za izvedbo splava. Osebe, ki so noseče več kot 12 in manj kot 20 tednov ter želijo opraviti zakonit splav, se bodo morale najprej posvetovati z zdravnikom, tako da imajo na voljo vse informacije, preden se odločijo za prekinitev nosečnosti.

Namestnica tiskovnega predstavnika vlade Traisuree Traisoranakul je v luči tega za lokalno televizijo Thai PBS poudarila, da je treba z osebo, ki želi opraviti splav, ravnati dobro in spoštljivo, ne da bi jo stigmatizirali zaradi njene odločitve. Prekinitev nosečnosti je bila na Tajskem nezakonita – razen v primeru posilstva ali ogrožanja materinega življenja – vse do februarja lani, ko je bil splav dovoljen do 12. tedna nosečnosti. Pred tem je bil splav kaznovan z globo do 10.000 bahtov (okoli 260 evrov) ali šestmesečno zaporno kaznijo, lahko pa tudi z obojim.

Dostop do splava v tej državi na jugovzhodu Azije sicer ostaja otežen, prav tako pa se oseb, ki opravijo splav, drži stigma.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!