Na trajektu v Jonskem morju še vedno poteka reševalna akcija

Svet 19. Feb 202215:07 0 komentarjev
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Požar na italijanskem trajektu Euroferry Olympia je sinoči grški obalni straži v večji meri uspelo zajeziti. Na krovu je sicer še nekaj manjših žarišč, reševalce pa ovira visoka temperatura. Ti se predvsem ukvarjajo z iskanjem 12 ljudi, ki so še vedno pogrešani.

Grški obalni straži je sinoči v Jonskem morju blizu otoka Krf v večji meri uspelo zajeziti požar na italijanskem trajektu Euroferry Olympia. Na krovu ladje je še vedno nekaj manjših žarišč, visoka temperatura pa otežuje reševalno akcijo. Vzrok za izbruh požara še ni znan, je danes povedal grški minister za pomorstvo Janis Plakiotakis.

Glede na seznam potnikov je bilo na trajektu 239 potnikov in 51 članov posadke. Do jutranjih ur so na varno spravili 280 ljudi, obstaja pa skrb, da bi na ladji lahko ostali še kaki nezakoniti prebežniki, ki se pogosto skrijejo na trajekte, ki potujejo med Grčijo in Italijo. Do zdaj so oblasti med rešenimi ljudmi odkrile dva takšna slepa potnika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja bolnišnice na Krfu je sporočil, da so morali v bolnišnico prepeljati deset ljudi zaradi težav z dihanjem. Po besedah ministra pa je še vedno pogrešanih dvanajst ljudi. Pogrešani so predvsem vozniki tovornjakov, ki so petek zvečer, ko je izbruhnil požar, bili v svojih vozilih na garažnih ploščadih.

Po podatkih grške državne televizije so se reševalne ekipe danes zgodaj zjutraj ponovno odpravile na ladjo, da bi poiskale pogrešane, vendar so visoke temperature bistveno otežile iskanje. Strokovnjaki so namreč za grški državni radio povedali, da so temperature na trajektu zaradi požarov ponekod dosegle 500 stopinj Celzija.

Vzroki za požar na trajektu, ki pluje iz grške Igumenice v italijanski Brindisi, za zdaj še niso znani. Pred začetkom preiskave pa bo potrebno pogasiti požar in nadaljevati reševalno akcijo.

Po končanem gašenju bodo ladjo pripeljali v pristanišče, kjer bodo strokovnjaki nato poskušali iz trajekta izčrpati gorivo, da bi preprečili naftno katastrofo. Po navedbah obalne straže v Pireju se bo šele nato lahko začela preiskava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!