Nedelja na Krku: turistična ambulanta z eno izmeno, lekarna pa odprta le 4 ure

Svet 08. Avg 202308:06 2 komentarja
Ambulanta na Krku
Ambulanta na Krku. Foto: Dnevnik.hr

Če kot turist na enem od hrvaških otokov potrebujete zdravniško pomoč in če je nedelja, se lahko zgodi, da se boste načakali ali pa vas bodo preusmerili na kopno. Tako kaže tudi zgodba Hrvoja Pempera, ki je s hčerko med dopustom na otoku Krk na zdravnika čakal več ur.

Kot poroča hrvaški portal Dnevnik.hr, se je zapletlo pri delovnem času turistične ambulante in lekarne v mestu Krk. Ambulanta namreč ob nedeljah dela le v eni izmeni, lekarna pa obratuje tri ure dopoldne in eno uro popoldne. Če v ambulanti ne pridete na vrsto, vas osebje preusmeri v bližnjo Baško ali nekoliko bolj oddaljeno Reko.

“Pripravljeni ste čakati uro, dve, po treh urah pa že razmišljate – kaj pa zdaj? Otrok krvavi iz ušesa in ima vročino,” je Hrvoje Pemper povedal za omenjeni spletni portal. Medtem ko so ure minevale, se je napetost v čakalnici stopnjevala. “Bilo me je strah. Razmišljal sem, ali naj se odpraviva v Zagreb, a potem sem ugotovil, da bova po dveh kilometrih na cesti obtičala v gneči.”

Po štirih urah sta Pemper in njegova hči vendarle prišla do zdravnika, po opravljenem pregledu pa znova doživela presenečenje. Zdravnik je otroku namreč predpisal antibiotike, a lekarna je bila tisti dan že zaprta. “Mislim, ljudje, o čem se pogovarjamo? In to je zasebna lekarna. Kje so državne lekarne, tiste, ki bodo dostopne 24 ur na dan,” se je spraševal razburjeni oče.

Ambulanta na Krku
Ambulanta na Krku. Foto: Dnevnik.hr

Hrvaško ministrstvo za zdravje se je na novinarska vprašanja Dnevnik.hr odzvalo tako, da je zahtevalo pojasnilo omenjenega zdravstvenega doma in tamkajšnje županije. Obenem so na ministrstvu navedli, da se lahko osebe s hrvaškim zdravstvenim zavarovanjem obrnejo na kateregakoli zdravnika in dežurno ambulanto.

Na otoku Krk v tem trenutku biva petkrat več ljudi, kot ima otok prebivalcev. Ob nujni medicinski pomoči, ki jo nudita dve ekipi, se turisti lahko obrnejo še na turistične zdravstvene ambulante v Šilu, Baški in Krku.

“Zaradi pomanjkanja zdravstvenega osebja je ponudba veliko manjša kot po navadi,” je za Dnevnik.hr pojasnila koordinatorka tamkajšnjega zdravstvenega doma Alemka Žic. Turistična ambulanta finančno spada pod okrilje tamkajšnje županije in mestne oblasti – ministrstvo za zdravje tako rešitev problema išče pri njih, medtem ko lokalne oblasti kljub temu upajo na državno pomoč.

“Problem je seveda treba reševati na državni ravni. Od ministrstva za zdravje, verjetno začenši pri samem izobraževanju in fakultetah,” je navedla Žic.

Čeprav ponujajo višje plače, ponekod celo stanovanja, lokalne zdravstvene enote – zlasti na otokih – težko pritegnejo zdravstveni kader, brez zdravnikov pa je težko nuditi ustrezne zdravstvene storitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje