Nemčija zavrnila Poljsko, ki zahteva odškodnino za drugo svetovno vojno

Svet 03. Jan 202319:30 3 komentarji
Poljska med drugo svetovno vojno
PROFIMEDIA

Nemčija je zavrnila zahtevo Varšave po odškodnini za škodo, ki jo je Poljska utrpela med drugo svetovno vojno. Nemška vlada meni, da je bilo vprašanje vojnih odškodnin rešeno s sporazumom iz leta 1990.

Nemška vlada je uradno zavrnila zahtevo Varšave za pogajanja o odškodnini za škodo, ki jo je Poljska utrpela med drugo svetovno vojno, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo poljsko zunanje ministrstvo.

“Po mnenju nemške vlade je vprašanje reparacij in odškodnin za vojno škodo še vedno zaprto in nemška vlada ne namerava začeti pogajanj o tej zadevi,” je zapisano v izjavi poljskega ministrstva, ki so jo objavili po prejemu uradnega odgovora iz Berlina.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je že oktobra v Varšavi zavrnila poljske zahteve po več kot bilijonu evrov vojne odškodnine za drugo svetovno vojno in jih označila za nesprejemljive. Kot je dejala, je vprašanje reparacij za nemško vlado zaprto, čeprav Nemčija brezpogojno stoji za svojo zgodovinsko odgovornostjo.

Nemška vlada meni, da je bilo vprašanje vojnih odškodnin rešeno s sporazumom Dva plus štiri iz leta 1990, ki je utrl pot ponovni združitvi Nemčije. Podpisnice tega sporazuma so bile Velika Britanija, Francija, Sovjetska zveza, ZDA ter Zahodna in Vzhodna Nemčija.

Poljske oblasti so v zadnjih letih temu sporazumu oporekale, češ da ga je Poljska tedaj podpisala pod pritiskom Sovjetske zveze. Vprašanje reparacij med Poljsko in Nemčijo se sicer vleče že več let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje