Nemški kancler Scholz: “Putin ne bo dosegel svojih ciljev”

Svet 08. Feb 202316:286 komentarjev
Olaf Scholz
PROFIMEDIA

"Putin ne bo dosegel svojih ciljev," je poudaril nemški kancler Olaf Scholz. Ukrajini je ponovno zagotovil nemško pomoč, a hkrati opozoril, da njegova država ne bo sodelovala pri "tekmovanju" za vojaško podporo Kijevu.

Nemški kancler Olaf Scholz je v nastopu pred poslanci bundestaga dejal, da je prihodnost Ukrajine v EU in da ruski predsednik Vladimir Putin ne bo dosegel svojih ciljev. Po njegovih besedah je to skoraj leto dni po začetku ruske invazije na Ukrajino jasno.

“Putin ne bo dosegel svojih ciljev, ne na bojišču in ne z diktiranim mirom. Vsaj to je po letu vojne gotovo,” je dejal Scholz, ki se bo zvečer v Parizu srečal s predsednikoma Ukrajine in Francije, Volodimirjem Zelenskim in Emmanuelom Macronom.

Ob tem je poudaril, da je prihodnost Ukrajine v EU. “Ukrajina pripada Evropi, njena prihodnost je v Evropski uniji. In ta obljuba drži,” je dejal nemški kancler dan pred izrednim zasedanjem Evropskega sveta v Bruslju, na katerem bo Ukrajina ena od tem pogovorov voditeljev sedemindvajseterice.

Kancler je Ukrajini ponovno zagotovil pomoč Nemčije, a hkrati opozoril, da njegova država ne bo sodelovala pri “tekmovanju” za vojaško podporo Kijevu. To po njegovem prepričanju škoduje enotnosti zahodnih partnerjev in zaveznikov, saj vsako nesoglasje in špekulacije o morebitnih razlikah v interesih izkorišča ruski predsednik Putin in njegova propaganda.

Velika Britanija je sicer ob obisku ukrajinskega predsednika Zelenskega v Londonu naznanila, da bodo usposabljali tudi ukrajinske pilote bojnih letal in marince.

Pomembna tema vrha EU bo tudi globalna konkurenčnost evropskega gospodarstva, predvsem evropski odgovor na ameriški zakon za znižanje inflacije (IRA). V zvezi s tem zakonom, ki predvideva večmilijardne subvencije za zeleno industrijo na ameriških tleh, kar sproža bojazni v Evropi, je Scholz opozoril, da bi bilo tekmovanje glede subvencij z ZDA napačen odgovor. Pri tem se je zavzel za nadaljnjo poglobitev gospodarskih odnosov z ZDA.

Pogovore o IRA je označil kot dobro izhodišče, vendar le, če se ZDA odpovedo pravilom, ki postavljajo evropska podjetja v slabši položaj v primerjavi z denimo podjetji iz Kanade in Mehike. O tem se bodo z ZDA pogovarjali na “partnerski in zaupljivi” način, je dejal Scholz.

Voditelji EU bodo govorili tudi o migracijah, ki so znova pereča tema v Evropi. Po besedah Scholza države na zunanjih mejah EU potrebujejo še večjo podporo, tako materialno kot finančno ter preko drugih držav članic, ki prostovoljno sprejmejo prosilce za azil.

Scholz je tudi poudaril pomen učinkovitejšega nadzora zunanjih meja, tudi ob pomoči Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex). Zunanji vidik upravljanja migracij kot tudi varovanje zunanjih meja in vračanje migrantov bodo sicer glavne točke v okviru razprave o migracijah na srečanju voditeljev EU.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar