Nemški kancler z najpomembnejšimi ministri v Tokiu krepi odnose z Japonsko

Svet 18. Mar 202316:03 1 komentar
Olaf Scholz, Fumio Kishida
Nicolas Datiche/Pool via REUTERS

Japonsko je danes skupaj z nekaterimi najpomembnejšimi ministri obiskal nemški kancler Olaf Scholz. Z japonskim političnim vrhom skušajo okrepiti odnose med državama tako na gospodarskem in trgovinskem, kot tudi na obrambnem področju. Nemški mediji poročajo, da Scholz na Daljnem vzhodu išče primere dobrih praks za zmanjšanje odvisnosti od uvoza naravnih surovin.

Nemški kancler Olaf Scholz je danes med uradnim obiskom v Tokiu z japonskim kolegom Fumiom Kišido napovedal okrepitev odnosov med državama. Med drugim sta njuni vladi danes imeli prvo skupno sejo. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, Scholz na Daljnem vzhodu išče primere dobrih praks za zmanjšanje odvisnosti od uvoza naravnih surovin.

V pogovorih sta se kancler in njegov gostitelj osredotočila predvsem na mednarodno sodelovanje, Kishida pa je pred začetkom skupne seje obeh vlad dejal, da bo to “povzdignilo odnose na novo raven”.

Skupaj s Scholzem so na Japonskem tudi nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck, zunanja ministrica Annalena Baerbock, finančni minister Christian Lindner, notranja ministrica Nancy Faeser, obrambni minister Boris Pistorius in minister za promet Volker Wissing.

Na začetku skupne seje je v uvodnem nagovoru japonski minister za gospodarstvo, trgovino in industrijo Jakutoši Nišimura pojasnil, da skuša Japonska še dodatno okrepiti gospodarsko sodelovanje z Nemčijo, kar je Nišimura ocenil za posebej pomembno v trenutnih “drastično spremenjenih mednarodnih okoliščinah”.

Prav tako je po njegovih besedah “ob zbliževanju Kitajske in Rusije in delitve globalnega gospodarstva” skupnost zahodnih držav še toliko bolj pomembna.

Japonska je lani sprejela zakon o gospodarski varnosti, ki ga nemška vlada ocenjuje kot izvrstnega. Tako kot Nemčija namreč tudi Japonska večino potrebnih naravnih surovin uvozi. Poleg zakona so na Japonskem imenovali tudi ministra za gospodarsko varnost.

Scholz in Kišida sta se sicer dotaknila tudi obrambe, pri čemer je nemška vojska v Tihi ocean že napotila bojno ladjo in letala, ki bodo v načrtovanih vojaških vajah letos sodelovala z zavezniškimi silami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje