Nenavaden dogodek v palači: kraljico v spalnici presenetil 33-letnik

Svet 16. Sep 202218:21 0 komentarjev
Michael Fagan
PROFIMEDIA

Pred 40 leti je 33-letni Michael Fagan vdrl v Buckinghamsko palačo, kjer mu je, kljub varnostnim tveganjem, uspelo poklepetati s kraljico Elizabeto II., dogodek pa je bil zabeležen tudi v priljubljeni seriji The Crown (Krona, op. a.) na Netflixu.

Potem ko je 8. septembra v 97. letu starosti na svojem posestvu Balmoral umrla britanska kraljica Elizabeta II., se številni spominjajo dogodkov, ki so zaznamovali njeno sedemdesetletno vladavino. Eden bolj nenavadnih je bil vsekakor incident, v katerega je bil vpleten 33-letni pleskar.

9. julija 1982 je Michael Fagan preplezal ograjo, nato pa še obzidje Buckinghamske palače, se pretihotapil v njeno notranjost in vdrl v zasebni apartma kraljice Elizabete II. Brezposelni oče – kot so ga takrat opisovali mediji – se je bos in oblečen le v majico izognil alarmom, stražarjem palače in policiji, preden je kraljico zmotil v njeni spalnici.

Dogodek je postal odmeven

Šele ko jo je prosil za cigareto, je Elizabeti II. uspelo sprožiti alarm in o nevarnosti obvestiti svojo varnostno službo. Kot je takrat pisal BBC, se je Faganu uspelo v kraljevo palačo pretihotapiti v času izmen, ko je potekala menjava policistov. Metropolitanska policija Scotland Yard je nato v poročilu navedla, da je Fagan v kraljičino spalnico vstopil okoli sedme ure zjutraj, s seboj naj bi nosil pepelnik. “Rekel je, da si v prisotnosti njenega veličanstva namerava prerezati zapestja, čeprav v palačo ni stopil s tem namenom,” kažejo izsledki poročila.

Fagan je pozneje za britanski tabloid The Sun pojasnil, da je po naključju razgrnil posteljno zaveso in v njej videl kraljico. Ta naj bi ga vprašala, kaj počne. “Pred mano je bila kraljica. Bil sem popolno presenečen, le kdo ne bi bil,” je povedal. “Pravijo, da se je morala počutiti prestrašeno. Vendar je nisem preveč prestrašil, saj sem bil v šoku. Nato je vzela telefon, ki je bil na njeni nočni omarici, in poklicala varnostnike,” je dogodek opisal Fagan.

Ker po njegovih besedah ni prišel nihče, je iz postelje vstala in zbežala iz spalnice. “Samo minutko,” mi je dejala. “Odšla je iz sobe, mene pa pustila samega. Na postelji sem sedel okoli deset minut, dokler ni prišel visok moški,” je dodal. Incident so vključili tudi v peto epizodo četrte sezone Netflixove serije The Crown (Krona, op. a.).

Buckinghamska palača
Profimedia

A ne gre za osamljen dogodek. Približno mesec dni pred srečanjem s kraljico je Fagan namreč že vdrl v kraljevo palačo. “Približno eno uro sem se sprehajal po palači, ogledoval sem si umetnine,” je Fagan dejal v intervjuju za BBC radio leta 1993. “Sprehajal sem se tako na hojla dri, nisem se skrival,” je pojasnil in na vprašanje, ali mar ni zagledal kakšnega varnostnika, odvrnil z ne.

Med hojo naj bi našel tudi steklenico vina iz Kalifornije. “Bil sem tako žejen. Res nisem imel namena krasti,” je povedal, a hkrati dodal, da je sedel in spil polovico steklenice vina. “Kar naenkrat sem pomislil, moj bog, kje pa sem. V Buckinghamski palači. Kaj pa počnem,” naj bi se po njegovem pripovedovanju spraševal. Zatem naj bi uspešno zapustil palačo in zbežal.

Fagan nikoli ni bil obtožen vloma, saj je vstopil skozi odprto okno, kar po takratni zakonodaji ni bilo nezakonito. So ga pa obravnavali zaradi kraje vina. Moški, ki je svetu postal znan kot vsiljivec, ki je imel čas poklepetati s kraljico, naj bi se v času incidenta počutil depresivno, saj ga zapustila žena. Dogodek iz leta 1982 je sprožil številne kritike nad varnostnim sistemom v palači in vprašanja o varnosti kraljice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!