Nova študija: kakaduji znajo uporabljati orodje. In to ne le eno

Svet 12. Feb 202313:12 0 komentarjev
kakaduji raziskava
Profimedia

Nova študija je dokazala, da kakaduji znajo uporabljati orodje, da bi uspešno opravili nalogo, denimo prišli do indijskega oreščka. Ne le to, med letom lahko nosijo več orodij hkrati, da bi opravili bolj kompleksna opravila.

“Videli smo, da kakaduji v naravi uporabljajo zapleten nabor orodij, vendar nismo vedeli, ali se zavedajo, da ga uporabljajo, ali je gre le za naključno uporabo orodja v nekem vrstnem redu,” je za CNN opisal Antonio Osuna Mascaró glavno vprašanje raziskave.

Raziskovalci iz Avstrije in Združenega kraljestva so izbrali 10 gofinovih kakadujev, ki izvirajo z otokov Tanimbar v Indoneziji, in izvedli tri poskuse. Izsledki so bili objavljeni v reviji Current Biology.

Pred novim odkritjem so bile živali, za katere smo vedeli, da znajo uporabljati komplet orodij, šimpanzi iz Goualougškega trikotnika v Republiki Kongo, ki posebno orodje uporabljajo za lovljenje termitov. S topo palico v termitnjak naredijo luknjo, nato pa z drugo palico poskušajo uloviti termite. Osuna Mascaró, glavni avtor študije, in njegova ekipa sta navdih za eksperimente za svojo raziskavo črpala prav iz teh ugotovitev o opicah. 

Prvi poskus je bil videti tako, da so kakaduji morali iz škatle izvleči indijske oreščke. “Najprej so morali s kratko, koničasto palico naredili luknjo v membrano, ki je blokirala dostop do oreščka, nato pa so orešček morali še izvleči z daljšo, prožno palico,” je postopek opisal Osuna Mascaró. Raziskovalci so bili presenečeni, kako hitro so nekateri kakaduji rešili nalogo. Eden izmed njih je v prvem poskusu potreboval le 31 sekund. 

kakaduji raziskava
Profimedia

Štirim kakadujem prvega poskusa ni uspelo uspešno zaključiti, eden pa je izpadel, ker ga naloga raziskovalcev sploh ni zanimala. Pet jih je napredovalo v naslednjo stopnjo študije, s katero so raziskovalci želeli preučiti, ali bodo kakaduji izbrali pravo orodje, da bi opravili nalogo ali ne.

Drugi poskus je preučeval prilagodljivost uporabe orodja – ali bodo kakaduji izbrali pravo orodje ali orodja za pravo nalogo ali ne. To so naredili tako, da so pred kakaduje postavili ali škatlo, iz katere so oreščke morali izvleči z enim orodjem, ali pa škatlo, kjer sta bili za uspešno opravljeno nalogo potrebni dve orodji.  Kakaduji so uspešno opravili tudi ta test.

Končni poskus je vključeval dodaten izziv – plezanje, vodoravno in navpično letenje – da bi ugotovili, ali ptice naenkrat nesejo le eno orodje ali varčujejo z energijo tako, da prenašajo obe orodji hkrati. Raziskovalci so ugotovili, da so štirje kakaduji sčasoma začeli leteti z obema orodjema hkrati. To po besedah Marka Briffa z univerze v Plymouthu pomeni, da so se kakaduji naučili palici dojemati kot komplet. “To je pomembno za vprašanja o razvoju uporabe orodij in kognitivnih sposobnostih,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!