Ob črni in beli plesni v Indiji še rumena plesen

Svet 26. Maj 202115:24 0 komentarjev
Indija-
Danish Ismail/REUTERS

Iz Indije poročajo o novih oblikah nevarnih glivičnih okužb pri covidnih bolnikih. Zdravniki so ta teden potrdili primer okužbe z rumeno plesnijo.

Primer rumene plesni, ki so jo potrdili pri covidnih bolnikih, naj bi bil prvi primer te okužbe pri človeku. Okužbo z rumeno plesnijo so potrdili zdravniki v bolnišnici v bližini New Delhija. Bolnik je imel menda poleg tega potrjeno še okužbo s črno in belo plesnijo, poročajo indijski portali.

Že pred tem so iz države poročali o različnih oblikah mukormikoze; ta je prizadela predvsem bolnike, ki so okrevali po covidu-19. Med mukormikoze sodita črna in bela plesen, ni pa še znano, ali v to skupino sodi tudi rumena plesen, saj se obnaša drugače, piše britanski portal The Sun. Simptomi se pojavijo v notranjosti telesa in so bolj skriti, zaradi česar pride do zamud v diagnozi, je pojasnil zdravnik BP Tyagi za tiskovno agencijo ANI.

Začne se z občutkom utrjenosti in zmanjšanim apetitom, s čimer imajo že tako težave covidni bolniki. Okužbo z rumeno plesnijo pospremi tudi izguba teže. V kasnejši fazi dobi bolnik udrte oči, kar je posledica podhranjenosti in odpovedi organov. Bolnik v Indiji je imel tudi težave s krvavitvijo iz nosu in uhajanjem urina. Okužbo z rumeno plesnijo se lahko zdravi, vendar je postopek okrevanja daljši kot pri okužbah z drugimi glivicami.

Po covidu-19 različne oblike plesni

V Indiji so pri številnih bolnikih, ki so preboleli covid-19, potrdili različne glivične okužbe. Glivična okužba predvsem prizadene tiste, ki so bili ob covidu-19 zdravljeni s steroidi in so imeli pridruženo sladkorno bolezen. Pri bolnikih s črno plesnijo se težave najpogosteje pojavijo na obrazu, odpravi pa se jih lahko le z operacijo. Več tisoč bolnikom so zato odstranili očesa. Bela plesen medtem najpogosteje prizadene pljuča in ni tako nevarna kot črna plesen.

Po podatkih ministrstva za zdravje so do začetka tedna potrdili skoraj 5500 primerov okužb s črno plesnijo, mediji medtem poročajo o skoraj 10.000 okužbah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!