Oče in sin zgradila ptičjo krmilnico, ki srake uči pobirati smeti

Svet 13. Feb 202212:10 5 komentarjev
Sraka
Zajem zaslona

Oče in sin s Švedske sta za srake iz soseščine ustvarila unikatno ptičjo krmilnico, ki srake uči opravljati koristno delo. Krmilnica namreč srakam hrano ponudi v zameno za smeti, ki jih poberejo s tal in prinesejo h krmilnici, poroča Večernji list.

S ptičjo krmilnico 57-letnega Tomasa Morsinga in njegovega 20-letnega sina Olofa Morsinga iz Gothenburga na Švedskem pobiranje smeti še nikoli ni bilo tako preprosto – niti prepogniti se jima ni treba.

Krmilnica deluje tako, da srake prinesejo smeti na platformo in jih odvržejo v rezervoar. Nato krmilnica srakam za nagrado samodejno natrosi hrano v posodico. Prvi prototip sta ustvarila lani, od takrat jo izpopolnjujeta. Opremljena je s kamerami, saj lahko tako oče in sin spremljata delovanje krmilnice in napredek srak, ki krmilnico uporabljajo.

“Najprej sva krmilnico nastavila tako, da samodejno daje hrano vsakih nekaj minut in s tem privabi srake. Ko so se ptice na krmilnico navadile, sva na platformo krmilnice nastavila smeti in napravo nastavila tako, da hrano samodejno izpusti tudi takrat, ko sraka v rezervoar slučajno vrže kakšen kos smeti. Srake so se hitro naučile, da bodo dobile hrano, če v rezervoar odvržejo smeti,” je povedal 20-letni Olof Morsing.

Šveda je sicer zaskrbelo, da bi ptice poskusile krmilnico prevarati in vanjo metale paličice in kamenčke, toda za zdaj takšnega ravnanja še nista opazila. V več kot 5000 primerih, ki jih je zabeležila kamera, so srake v krmilnico nosile zgolj prave odpadke, še piše Večernji list.

“Želela sva pokazati potencial tukaj živečih inteligentnih ptic za reševanje dejanske težave,” je zaključil 20-letnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje