Padska nižina: ne le izjemna suša, naše zahodne sosede pesti še invazija kobilic

N1 video 29. Jun 202219:31
Delite:
Reka Pad med sušo in pogled na ladjo Zibello
Foto: Denis Sadiković/N1

Ekipa N1 je bila prejšnji teden v nižini reke Pad, na območju, ki je zaradi najhujše suše v zadnjih 70 letih povsem nerazpoznavno. Zaradi izredno hude suše so rdeči alarmi prižgani v 19 italijanskih mestih, poleg alarmantnega vremenskega stanja pa naše zahodne sosede sedaj pesti še invazija kobilic.

Italija je na pragu okoljske in ekonomske katastrofe, saj so se pri naših zahodnih sosedih zaradi izredno hude suše prižgali rdeči alarmi.

Nekatere italijanske pokrajine so že razglasile izredno stanje, učinke podnebne krize pa že sedaj čutimo tudi v vsakdanjih življenjih. Po izjemni suši in vse hujši vročini pa je Italijo prizadela še invazija kobilic. Kot piše dopisnik RTV Slovenija iz Rima Janko Petrovec, so se v Romanji kobilice tako namnožile prav zaradi izjemne suše, saj so globoke, presušene razpoke na poljih idealno okolje za odlaganje jajčec. Vsaka kobilica pa jih izleže po vsaj 40, in to večkrat, še piše Petrovec.

Nizki vodostaji in visoke temperature so Italijo pahnili na rob katastrofalnih okoljskih in posledično ekonomskih razmer. Najbolj alarmantno je stanje na italijanskem severu, le nekaj ur vožnje iz Slovenije. V nižini najdaljše italijanske reke in tudi sicer enega največjih in najbolj mogočnih evropskih vodotokov namreč divja najhujša suša v zadnjih 70 letih. V reki Pad tako že zmanjkuje vode, pitna voda pa je ogrožena. “Prvič se je zgodilo nekaj takšnega,” so pripovedovali ekipi N1, ko so opisovali posledice suše, kakšne ne pomnijo. Kakšno je stanje, si lahko pogledate tudi v spodnji video reportaži N1.

V Milanu so vodnjaki sicer že nekaj dni zaprti. Ukrep, ki so ga sprejeli za tem, ko so v Lombardiji razglasili izredne razmere, se nanaša na več kot sto mestnih vodnjakov, kot izjema so navedeni le vodnjaki s pitno vodo ter tisti, v katerih domujejo ribe. Lastnikom podjetij in domačinom pa so oblasti svetovale, naj temperature v klimatiziranih prostorih ne nastavljajo pod 26 stopinj Celzija, saj tako privarčujejo z energijo. Milano so namreč prejšnji teden prizadeli hudi izpadi električne energije, za katere se domneva, da jih je povzročila povečana uporaba klimatskih naprav ob visokih temperaturah.

Italija sicer doživlja zelo intenziven in dolgotrajen vročinski val s temperaturami, ki naj bi do konca tedna v nekaterih delih države presegle tudi 40 stopinj Celzija. Najhuje pa je prav v nižini reke Pad, kjer reka na več mestih presiha, gladina pa je na zgodovinsko najnižji ravni. Posledice ekstremne suše v italijanski Padski nižini bomo občutili tudi pri nas, saj Slovenija iz Italije uvaža kar nekaj hrane. Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS (SURS) je 78 odstotkov vse uvožene solate iz Italije, od koder dobimo tudi 31 odstotkov vsega uvoženega paradižnika. Pšenice in koruze sicer uvozimo zanemarljivo malo, vendar bi se lahko višja cena surovin poznala pri dražjih produktih, kot so na primer testenine.

Sušne razmere se medtem močno zaostrujejo tudi v Sloveniji. Tudi pri nas je pozimi padlo občutno manj snega, padavinski primanjkljaj pa beleži celotna država, je za N1 dejal hidrolog Janez Polajnar z Agencije za okolje. Ponekod je poraba vode že omejena, na izviru Rižane je ni več. Pretoka Vipave in Reke sta že izenačena z najmanjšimi junijskimi pretoki v dolgoletnem nizu, tudi pri nas pa pristojne skrbi za prihodnje dni napovedan še hujši vročinski val.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar