Palestinci zavračajo skupno preiskavo smrti ubite novinarke

Svet 12. Maj 202215:28 > 15:32 0 komentarjev
Shireen Abu Akleh
PROFIMEDIA

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zavrnil zahtevo Izraela po skupni preiskavi smrti novinarke Al Džazire Širin Abu Akleh, ki so jo po navedbah tega medija pripadniki izraelske vojske ubili v sredo.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je na pogrebni slovesnosti zavrnil zahtevo Izraela po skupni preiskavi smrti novinarke televizijske postaje Al Džazira Širin Abu Akleh, ki je bila v sredo ustreljena na Zahodnem bregu v Ramali. Po njegovih besedah bodo pravico iskali na Mednarodnem kazenskem sodišču, poroča agencija dpa. Na pogrebni slovesnosti, ki se je je udeležilo več tisoč ljudi, je Abas poudaril, da skupne preiskave nočejo, ker “je bil zagrešen zločin, ker jim ne zaupamo in ker se bomo nemudoma obrnili na Mednarodno kazensko sodišče, da bi pravno preganjalo zločince”.

Abasov svetovalec Husein al Šejk je na Twitterju zapisal, da Izraelu ne bodo izročili krogle, ki je ubila novinarko. Izraelske oblasti so po navedbah dpa predlagale, da bi bili palestinski in ameriški predstavniki lahko navzoči pri njeni preiskavi. S primerjavo orožja in izstrelka je sicer z veliko verjetnostjo mogoče ugotoviti, iz katerega orožja je bila ustreljena, piše dpa.

Pripadniki izraelske vojske so novinarko ubili v sredo, so sporočili iz Al Džazire. 51-letnica je bila ubita med poročanjem s prizorišča racije izraelske vojske v palestinskem begunskem taborišču Dženin na območju zasedenega Zahodnega brega. Palestinsko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da je bila Širin Abu Akleh ustreljena v glavo. Po incidentu so jo prepeljali v bolnišnico, kjer je malo za tem umrla.

Poleg pokojne novinarke je bil v bolnišnično oskrbo sprejet še producent Al Džazire Ali Al Samudi. Fotograf francoske tiskovne agencije AFP, ki je bil prisoten v begunskem taborišču v času streljanja, je potrdil, da je Širin Abu Akleh nosila novinarski zaščitni jopič z oznako “press”, ko je bila ustreljena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!