Papež Frančišek: Nasprotniki cepljenja potrebujejo streznitveno terapijo

Svet 10. Jan 202217:09
Delite:
Papež Frančišek
Foto: Vatican Media/via Reuters

Papež Frančišek je pozval mednarodno skupnost, naj okrepi cepljenje proti covidu-19, in dejal, da je potrebna neke vrste streznitvena terapija za boj proti neutemeljenim informacijam, ki ljudi odvračajo od cepljenja. Vlade je pozval, naj vsem po svetu zagotovijo dostop do cepiv.

“Ljudje so dovzetni za vplive trenutne ideologije, pogosto podkrepljene z neutemeljenimi informacijami ali slabo dokumentiranimi dejstvi,” je v nagovoru članom vatikanskega diplomatskega zbora opozoril argentinski papež Frančišek, ki je cepljenje proti covidu-19 v preteklosti že opisal kot “dejanje ljubezni”.

A pandemija nas po drugi strani spodbuja k nekakšni “streznitveni terapiji”, ki nas sili, da se s problemom soočimo neposredno in sprejmemo ustrezna sredstva za njegovo reševanje. Cepiva resda niso “čarobno zdravilno sredstvo”, so pa zagotovo najbolj smiselna rešitev za preprečevanje bolezni, je nadaljeval 85-letni Frančišek.

Del krivde za to, da boj proti koronavirusu ni uspešnejši, je pripisal neodločnosti politike in pomanjkljivi komunikaciji odločevalcev s prebivalstvom. Kot je opozoril, morajo biti odločitve v boju s pandemijo jasne, trdne in pregledne ter sprejete na način, da se državljani čutijo vanje vključeni in obenem odgovorni za njihovo izvajanje.

Spomnil je, da načrt, da bi imeli vsi ljudje na svetu enak dostop do cepiv, ostaja iluzija ter vlade pozval, naj ga zagotovijo.

“Odgovornost nas vseh je, da skrbimo zase in za svoje zdravje, to pa pomeni tudi spoštovati zdravje tistih, ki so nam blizu,” je še poudaril papež in skrb za zdravje označil kot “moralno obvezo”.

Komentari

Vaš komentar