Pedro Sanchez na Kitajskem: Nihče ne želi gospodarske razdrobljenosti ali vojne

Svet 30. Mar 202316:26 3 komentarji
Pedro Sanchez
China Daily/REUTERS

Španski premier Pedro Sanchez začenja dvodnevni obisk na Kitajskem. V govoru na gospodarskem forumu v provinci Hainan se je zavzel za odgovorno in konstruktivno reševanje krize, povezane z vojno v Ukrajini, in pozdravil prizadevanja Kitajske za zagotovitev miru.

Španski premier Pedro Sanchez je ob začetku dvodnevnega obiska na Kitajskem danes dejal, da svet potrebuje odgovorne in konstruktivne akterje za reševanje krize, povezane z vojno v Ukrajini. Pri tem je pozdravil prizadevanja Kitajske za mir v Ukrajini in hkrati obsodil rusko agresijo proti tej državi.

Sanchez je v svojem govoru na gospodarskem forumu v mestu Boao v kitajski provinci Hainan obsodil “brutalno in nezakonito” agresijo Rusije proti Ukrajini in dejal, da med mednarodnimi partnerji obstaja široko soglasje za “mir, stabilnost in blaginjo” in da “nihče ne želi gospodarske razdrobljenosti ali vojne”.

Dejal je še, da svet potrebuje odgovorne in konstruktivne akterje za reševanje krize, povezane z vojno v Ukrajini. Sanchez je pozdravil prizadevanja Kitajske za zagotovitev miru v Ukrajini, potem ko je Peking predstavil mirovni načrt v 12 točkah, ki poziva k mirovnim pogovorom.

Pedro Sanchez
China Daily/REUTERS

Španski premier je spomnil, da bo njegova država v drugi polovici leta predsedovala EU, pri tem pa poudaril, da morata Evropa in Kitajska na nekaterih področjih tekmovati, na drugih pa sodelovati, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Opozoril je tudi, da “razdrobljen svet, v katerem prevladujejo protekcionistične težnje, predstavlja vrnitev v preteklost”. Svojo državo je predstavil kot zanesljivega partnerja Kitajske v trgovini, pri naložbah in reševanju sporov.

Sanchezov nastop na otvoritvi letne konference Boao Forum for Asia je prvi dogodek v okviru njegovega dvodnevnega obiska na Kitajskem, kjer se bo v petek v Pekingu srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.

Na srečanju s kitajskim voditeljem naj bi beseda tekla tudi o Ukrajini, poroča EFE. Sanchez bo namreč prvi evropski voditelj, ki se bo srečal s Šijem po tistem, ko je kitajski predsednik ta mesec obiskal Moskvo in se srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Po Sanchezu bo Kitajsko prihodnji teden skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen obiskal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Po pričakovanjih bo ena od tem pogovorov tudi Ukrajina.

Predsednica komisije je pred obiskom Pekinga danes dejala, da bodo nadaljnji odnosi med EU in Kitajsko močno odvisni od kitajskih stališč do ruske agresije v Ukrajini.

“Kitajska mora odigrati konstruktivno vlogo pri doseganju pravičnega miru. Mir pa je lahko pravičen, samo če temelji na suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine,” je poudarila na dogodku v organizaciji bruseljskih think-tankov European Policy Centre (EPC) in Mercator Institute for China Studies.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje