Pegasus: madžarski premier Orban trdi, da ne ve nič o vohunjenju

Svet 19. Jul 202114:01 > 17:42 0 komentarjev
Pegasus: Viktor Orban
John Thys/REUTERS

Po razkritju, da so z izraelsko vohunsko programsko opremo Pegasus povezali več kot 50.000 telefonskih številk, se iz Evrope vrstijo izrazi obsodbe. Na Madžarskem opozicija poziva k zasedanju parlamentarnega odbora za nacionalno varnost, v Franciji pa napovedujejo preiskavo.

Na Madžarskem, kjer naj bi domnevno s pomočjo programske opreme Pegasus vohunili za več deset novinarji, aktivisti in poslovneži, opozicija zahteva sklic parlamentarnega odbora za nacionalno varnost. Madžarsko združenja novinarjev pa je pozvalo madžarske oblasti k razjasnitvi vloge vlade pri uporabi Pegasusa.

Na Madžarskem naj bi se sporna programska oprema pojavila po več srečanjih na višji ravni leta 2016 in 2017 med predstavniki izraelske in madžarske vlade. Madžarski premier Viktor Orban trdi, da ne ve nič o domnevnem zbiranju podatkov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je opozorila, da je zadeva popolnoma nesprejemljiva, če se izkaže, da je to res. “To je treba preveriti, ampak če je temu res tako, je popolnoma nesprejemljivo,” je povedala ob obisku v Pragi. “Svoboda medijev je ena od temeljnih vrednot Evropske unije,” je še poudarila.

V Franciji medtem napovedujejo preiskavo, čeprav niso podali podrobnosti. Tiskovni predstavnik vlade Gabriel Attal je ob tem izrazil presenečenje. “To je seveda zelo šokantno ravnanje,” je povedal. “Zelo nam je pomembna svoboda govora,” je še zagotovil.

Nemško združenje novinarjev je danes pozvalo obveščevalne in varnostne službe, naj pojasnijo, ali so Pegasus uporabili tudi proti nemškim novinarjem. Po sedaj znanih podatkih med prizadetimi osebami ni nemških novinarjev.

Več svetovnih medijev je v nedeljo razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v okviru katere so z izraelsko vohunsko programsko opremo Pegasus, ki jo kupujejo predvsem vlade, povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov. Zaenkrat ni znano, na koliko napravah je bil Pegasus podjetja NSO Group tudi nameščen, identificirali pa so več kot tisoč ljudi s seznama prizadetih. Izraelsko podjetje očitke zavrača.

Knovs namige o možni zlorabi vohunske opreme v Sloveniji prejel že lani

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec je potrdil, da je Knovs prve namige o možni zlorabi vohunske programske opreme v Sloveniji prejel že lani, vendar ne vedo, za katero programsko opremo je šlo.

“Lahko potrdim, da smo na Knovsu dobili prve namige o možni zlorabi vohunske programske opreme v Sloveniji že v lanskem letu,” je zapisal poslanec SD Nemec. Dodal je, da so Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova) za pojasnila zaprosili 10. junija 2020. Odgovor, ki je bil označen z oznako tajno, pa so prejeli 23. junija 2020.

Predsednik Knovsa je še pojasnil, da niti pred enim letom niti še zdaj ne vedo, za katero programsko opremo in tehniko naj bi šlo. Na Twitterju je ob tem zapisal, da jih je tudi pri kasnejšem nenapovedanem nadzoru na Generalni policijski upravi (GPU) zanimalo, ali so zaznali uporabo prepovedane programske opreme ali tehnike, ki bi jo lahko uporabile politične stranke, gospodarske družbe ali detektivska agencija v njihovem imenu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!