Peking pripravlja predlog “politične rešitve” za končanje vojne v Ukrajini

Svet 21. Feb 202313:17 3 komentarji
Kongres kitajske komunistične partije
Thomas Peter/REUTERS

Kitajska izraža zaskrbljenost glede zaostrovanja konflikta v Ukrajini. Kitajska že od začetka vojne v Ukrajini zagovarja nevtralno stališče in se zavzema predvsem za iskanje diplomatskih političnih rešitev. Peking namerava zato v petek objaviti predlog za iskanje "politične rešitve" za končanje vojne. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je medtem rusko invazijo na Ukrajino označil za "strateški neuspeh".

Kitajski zunanji minister Čin Gang je danes dejal, da je Peking “globoko zaskrbljen” zaradi konflikta v Ukrajini, ki se stopnjuje in uhaja izpod nadzora. Kitajska že od začetka vojne v Ukrajini zagovarja nevtralno stališče in se zavzema predvsem za iskanje diplomatskih političnih rešitev za končanje konflikta.

“Minilo je že skoraj leto dni, odkar se je kriza v Ukrajini vsesplošno zaostrila, sedaj pa vse bolj uhaja izpod nadzora,” je na konferenci na temo svetovne varnosti v Pekingu dejal kitajski zunanji minister Čin Gang, ki je poudaril zaskrbljenost Kitajske.

Peking bo objavil predlog za iskanje “politične rešitve”

Peking se je zavezal tudi, da bo pred prvo obletnico ruske invazije, ki bo v petek, objavil predlog za iskanje “politične rešitve” za končanje vojne. Po Činovih besedah bodo “ponudili kitajsko modrost za politično rešitev ukrajinske krize in sodelovali z mednarodno skupnostjo pri spodbujanju dialoga, obravnavanju skrbi vseh strani in iskanju skupne varnosti”.

“Pritiski in poskusi omejevanja Kitajske, ki prihajajo od zunaj, so vse močnejši, vse hujši in predstavljajo resno grožnjo kitajski suverenosti in varnosti,” je še dodal kitajski zunanji minister, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington je namreč nedavno obtožil Kitajsko, da pripravlja pošiljke orožja Rusiji, kar v Pekingu odločno zanikajo. Čin je ob tem pozval “države, ki jih to zadeva, naj čim prej prenehajo prilivati olje na ogenj in naj nehajo s prstom kazati na Kitajsko”.

To je v soboto poudaril tudi kitajski visoki diplomat Vang Ji, ki se je ob robu münchenske varnostne konference srečal z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. Ta je opozoril Kitajsko pred posledicami, če bi nudila “materialno pomoč” Rusiji v vojni proti Ukrajini.

Zunanje ministrstvo v Pekingu se je nato ostro odzvalo na Blinknove besede, češ da ne sprejemajo ameriškega kazanja s prstom na kitajsko-ruske odnose, še manj pa prisile in pritiska. “Ne Kitajska, ZDA so tiste, ki stalno pošiljajo orožje na bojišča,” je v ponedeljek dodal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Vang Venbin.

Blinken: ruska invazija na Ukrajino “strateški neuspeh”

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes rusko invazijo na Ukrajino označil za “strateški neuspeh”, medtem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v svojem današnjem nagovoru o stanju v državi v Moskvi napovedal, da bo Rusija “sistematično” nadaljevala ofenzivo v Ukrajini.

“Leto dni po napadu predsednika Putina na Ukrajino je jasno, da je bila njegova vojna v vseh pogledih strateški neuspeh,” je Blinken dejal danes v Atenah ob koncu svojega petdnevnega potovanja – v petek se je udeležil Münchenske varnostne konference, nato pa obiskal še Turčijo in Grčijo.

“Nihče si ni želel te vojne. Nikomur ni všeč ta vojna. Vsi si želijo, da bi se čim prej končala. Če bomo dovolili, da se to nekaznovano nadaljuje, bomo po vsem svetu odprli Pandorino skrinjico, v kateri moč pomeni pravico,” je še dejal ameriški državni sekretar.

Blinknova ocena je prišla hkrati s Putinovim nagovorom o stanju v državi, med katerim je zbranim članom obeh domov ruskega parlamenta v Moskvi danes dejal, da bo Rusija “sistematično” nadaljevala ofenzivo v Ukrajini.

Za vojno v Ukrajini in njegovo zaostrovanje je po Putinovih besedah “v celoti” odgovoren Zahod, ki da želi “opraviti z Rusijo” in ji zadati strateški poraz.

Generalna skupščina ZN ob obletnici ruskega napada na Ukrajino pripravlja novo resolucijo, ki bo bolj kot v obsodbo usmerjena k pozivu za konec spopadov ter za pravičen in trajni mir. Izrednega zasedanja GS ZN se bo udeležila tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, ki bo imela govor predvidoma v sredo zvečer. Razprava v Generalni skupščini ZN bo potekala v sredo in četrtek, ko bo glasovanje o resoluciji. V petek bo na isto temo zasedal Varnostni svet ZN, ki pa odločitve ne more sprejeti, ker ima Rusija pravico do veta in je v tesnem zavezništvu z drugo stalno članico s pravico do veta, Kitajsko. Varnostni svet ZN bo sicer na zahtevo Rusije v sredo razpravljal o plinovodu Severni tok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje