Po težavah z energijo japonska sonda na Luni znova aktivna

Svet 29. Jan 202409:02 0 komentarjev
Japonska sonda
Japonska sonda za raziskovanje Lune SLIM (Foto: PROFIMEDIA)

Japonska sonda na Luni je znova aktivna, potem ko je bila zaradi težav z energijsko oskrbo en teden ugasnjena.

Japonska vesoljska agencija JAXA je danes sporočila, da ji je v nedeljo zvečer uspelo vzpostaviti stik s sondo in da njene sončne celice znova proizvajajo energijo.

Sonda za raziskovanje Lune (SLIM) je ob mehkem pristanku na naravnem satelitu 20. januarja načrtovano mesto pristanka zgrešila le za 55 metrov. Težava pa je nastopila, ker so bile sončne celice obrnjene stran od sonca in sonda ni mogla proizvajati energije. JAXA je preventivno ugasnila sondo, preden bi ji zmanjkalo baterije, in se odločila počakati na spremembo kota sončne svetlobe.

V nedeljo zvečer pa je agenciji uspelo znova vzpostaviti stik s sondo. Kot so sporočili, so sončne celice po spremembi kota svetlobe začele proizvajati energijo. Ob tem so na družbenem omrežju X objavili zrnaste fotografije lunarne skale in zagotovili, da so nemudoma začeli znanstvena opazovanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik agencije JAXA je za AFP dejal, da se bodo trenutno osredotočili na opazovanje in zbiranje informacij ter raje ne bodo spreminjali pozicije sonde, saj bi lahko to vodilo v poslabšanje situacije.

S pristankom sonde na Luni je Japonska po ZDA, Rusiji, Kitajski in Indiji postala peta država na svetu, ki je uspešno izvedla zapleten postopek mehkega pristanka na Zemljinem edinem naravnem satelitu. Uspeh bo japonskemu visokotehnološkemu vesoljskemu sektorju povrnil ugled po dveh neuspešnih lunarnih misijah in nedavnih okvarah raket.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!