Pogojevanje sredstev: Sassoli pozval k pripravi tožbe proti Evropski komisiji

Svet 20. Okt 202118:55 > 18:56 0 komentarjev
David Sassoli
PROFIMEDIA

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je danes pravno službo parlamenta pozval k pripravi tožbe proti Evropski komisiji zaradi neukrepanja na podlagi uredbe o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.

“Članice EU, ki kršijo vladavino prava, ne smejo prejeti EU sredstev. Lani se je parlament močno boril, da bi mehanizem to zagotovil. Vendar pa je bila doslej Evropska komisija nenaklonjena njegovi uporabi,” je po srečanju konference predsednikov povedal Sassoli. “Evropska komisija je skupnost, zgrajena na načelih demokracije in vladavine prava. Če sta ti dve v državi članici ogroženi, ju mora EU zaščititi. Zato sem našo pravno službo pozval, naj pripravi tožbo proti Komisiji, da se zagotovi ustrezno izvajanje pravil EU,” je še poudaril, kot so sporočili iz parlamenta.

Sassoli je pismo pravni službi poslal, po tistem ko je pravni postopek proti Komisiji pretekli četrtek podprl parlamentarni odbor za pravne zadeve. Ukrepanje je na današnji konferenci predsednikov podprla tudi večina vodij političnih skupin v parlamentu. V pismu je jasno zapisano, da bo Evropski parlament umaknil ta pravni postopek, če bo Komisija ustrezno ukrepala, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Protesti na Poljskem
Kacper Pempel/REUTERS

Komisija si tožbe ne želi – v pričakovanju pisma Poljski in Madžarski

EU je uredbo o pogojevanju evropskih sredstev z vladavino prava sprejela v okviru pogajanj o večletnem evropskem proračunu za obdobje 2021-2027 in skladu za okrevanje. Kompromis je bilo mogoče doseči, ker so se voditelji članic zavezali, da do odločitve Sodišča EU unija na podlagi te uredbe ne bo ukrepala. Varšava in Budimpešta sta se v skladu z napovedmi marca dejansko pritožili na sodišču, kjer spodbijata uredbo, ki je začela veljati januarja. Sodba se pričakuje prihodnjo pomlad.

V Komisiji po neuradnih navedbah ne želijo tožbe, zato se v kratkem pričakuje prvi korak v kontekstu te uredbe – pismo članicam, za katere se ocenjuje, da kršijo to zakonodajo, katere temeljni cilj je zaščita proračuna EU. Po pričakovanjih bosta to Poljska in Madžarska.

Vrh EU bo medtem jutri v Bruslju obravnaval tudi vprašanje sodbe poljskega ustavnega sodišča, ki postavlja pod vprašaj načelo primarnosti prava Unije, je danes potrdil predsednik Evropskega sveta Charles Michel v vabilu voditeljem na zasedanje.