Pomembna pridobitev: Kitajska splavila tretjo letalonosilko

Svet 17. Jun 202214:07 2 komentarja
Letalonosilka
PROFIMEDIA

Kitajska je splavila svojo tretjo letalonosilko. Plovilo so izdelali na Kitajskem in predstavlja pomembno pridobitev, saj ima katapult za letala. Med ceremonijo ob splavitvi je zadonela tudi kitajska himna.

Kitajska je danes v ladjedelnici v Šanghaju splavila svojo tretjo letalonosilko. Gre za njeno drugo doma izdelano letalonosilko in prvo s katapultom za letala, kar predstavlja velik vojaški napredek te azijske velesile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letalonosilka, poimenovana Fujian – ime je dobila po provinci, ki leži nasproti Tajvana –, je tehnično naprednejša od preostalih v floti in je šele druga letalonosilka, ki so jo v celoti zgradili na Kitajskem. Vendar pa bo trajalo več let, preden bo dosegla svojo operativno zmogljivost, saj ministrstvo za obrambo še ni objavilo datuma začetka njene uporabe.

Kitajska ima v uporabi še dve letalonosilki. Prvo imenovano Liaoning, so začeli uporabljati leta 2012, drugo, imenovano Shandong pa leta 2019. V nasprotju z letalonosilko Fujian ti vojaški ladji uporabljata platformo za vzletanje reaktivnih letal v slogu smučarskega skoka in nimata katapulta.

Novica o tretji letalonosilki prihaja v času, ko so se napetosti med ZDA in Kitajsko bistveno povečale. Peking je namreč poostril svojo politiko do Tajvana, ki ga obravnava kot del svojega ozemlja in ne izključuje možnosti uporabe sile za ponovno združitev.

Več letalonosilk kot Kitajska imajo le še ZDA, in sicer 11, navaja tiskovna agencija Reuters.

Letalonosilka
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje