Populacija polarnih medvedov v Kanadi strmo upada

Svet 24. Dec 202215:18 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Populacija polarnih medvedov v zahodnem delu Hudsonovega zaliva v Kanadi se je v samo zadnjih petih letih zmanjšala za 27 odstotkov, je razvidno iz poročila kanadske vlade. Leta 2016 je na območju živelo 842 medvedov, lani pa so jih tam našteli le še 618. Glavni dejavnik upada so bržkone podnebne spremembe, najbolj ogrožene pa so samice in mladiči.

Arktika se namreč segreva hitreje kot preostali svet, morski led, od katerega so polarni medvedi odvisni pri lovu na tjulnje, pa se vsako leto oblikuje pozneje in topi prej. Po ocenah naravovarstvenikov bi lahko do leta 2050 zaradi dolžine obdobij, v katerih ni ledu, medvedi začeli stradati, poroča britanski BBC.

“Opaženi upad se sklada z dolgoletnimi napovedmi glede demografskih učinkov podnebnih sprememb na severne medvede,” piše v poročilu kanadske vlade. Ta obenem opozarja, da neposredna povezava med upadom populacije in izgubo morskega ledu ni nujna, saj so bila izmed zadnjih petih let štiri leta za led ugodna. Pomemben dejavnik bi medtem lahko bile spremembe v lokalni populaciji tjulnjev.

Polarni medvedi veljajo sicer za najbolj preučevane osebke na svetu, njihove vsakoletne selitve pa v prestolnico kanadske province Manitoba Churchill, ki velja za “svetovno prestolnico polarnih medvedov”, privabljajo številne turiste.

Prebivalci mesta naj bi pogosto celo puščali vrata svojih avtomobilov odklenjena, da imajo drugi kam zbežati, če naletijo na tavajočega medveda, še navaja BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!