Poveljnik mednarodnih sil na Kosovu: Še vedno lahko nadzorujemo razmere

Svet 17. Dec 202212:57 3 komentarji
Kfor, Kosovo
Ognen Teofilovski/REUTERS

Poveljnik mirovnih sil pod vodstvom zveze Nato na Kosovu (Kfor), generalmajor Angelo Michele Ristuccia, je v petek zatrdil, da ima dovolj vojakov in zmogljivosti za zagotavljanje varnosti na Kosovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Srbska vlada je v četrtek odločila, da kljub nasprotovanju ZDA na Kfor naslovi zahtevo, naj ji v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN 1244 iz leta 1999 omogoči napotitev do tisoč pripadnikov njene vojske in policije na Kosovo. A poveljnik Michele Ristuccia vztraja, da Kfor še vedno lahko nadzoruje razmere.

V sporočilu za javnost ni neposredno omenil zahteve Srbije, je pa izpostavil, da od vseh vpletenih v konflikt na Kosovu pričakujejo, da se bodo usklajevali s silami Kfor in se bodo vzdržali provokativne uporabe sile, da bi zagotovili varnost vseh skupnosti na območju.

Dodal je, da Nato od oktobra krepi svojo prisotnost na Kosovu, tudi z dodatnimi patruljami in vojaki, ki so ta teden začeli delovati na severu Kosova.

Na severu Kosova se napetosti zaostrujejo, odkar so srbski predstavniki zaradi zahteve Prištine po preregistraciji vozil v začetku novembra izstopili iz kosovskih institucij. Razmere so se dodatno zaostrile od 10. decembra, ko so kosovski Srbi postavili barikade na več cestah po aretaciji bivšega srbskega policista Dejana Pantića. Priština je posledično s sklicevanjem na vse slabše varnostne razmere in nezadostno varovanje zaradi odhoda srbskih policistov na sever države napotila okoli 300 svojih policistov. Beograd pa je v odgovor sporočil, da bo na Kfor naslovil zahtevo za napotitev svoje vojske na sever Kosova.

ZDA so v zadnjih dneh Beogradu dale jasno vedeti, da nasprotujejo militarizaciji problema, češ da je ta političen in terja politično rešitev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje