Princ William in Kate na Jamajki soočena s kolonialno preteklostjo

Svet 23. Mar 202215:52 0 komentarjev
Jamajka
Prihod nekdanjega princa, zdaj prestolonaslednika Williama in žene na Jamajko marca letos. (PROFIMEDIA)

Britanski princ William je s soprogo obiskal Jamajko. V prestolnici so se pred njunim prihodom zbrali protestniki, ki so zahtevali odškodnino za škodo, ki jo je v preteklosti povzročilo sužnjelastništvo.

Člana britanske kraljeve družine, princ William in njegova žena, vojvodinja cambriška Kate Middleton, ta teden obiskujeta karibske države. Potem ko sta že obiskala Belize, sta danes prispela na Jamajko, kjer pa nista bila deležna le protokolarnega sprejema s strani jamajških oblasti. Protestniki v Kingstonu so namreč tik pred njunim prihodom zahtevali reparacijo za škodo, ki jo je v kolonialni preteklosti povzročilo sužnjelastništvo. Velika Britanija je na prisilno delo na plantaže svojih kolonij pripeljala okoli 600.000 Afričanov.

“Storjene so bile zgodovinske napake in moramo jih nasloviti,” je povedala ekonomistka in aktivistka Rosalea Hamilton. Protestniki so na shodu prebrali 60 razlogov, zakaj so reparacije potrebne. Geslo protesta je bilo “Seh yuh sorry” oziroma “Recite, da vam je žal.”

Letos sicer mineva 60 let, odkar se je Jamajka osamosvojila, in 70 let od kronanja kraljice Elizabete. Medtem ko sta se prince William in žena spričo te obletnice odpravila na turnejo po Karibih, sta princ Charles in njegova soproga Camilla danes začela tridnevni obisk na Irskem, piše AFP.

Princ William in vojvodinja Kate sta se na obisk Karibov po nekaterih ocenah odpravila zato, da utrdita vezi karibskih držav z britansko krono. V regiji namreč vzpon doživljajo gibanja, ki zagovarjajo republikanizem. Tako je, spomnimo, Barbados novembra lani pretrgal vezi z britansko krono in postal republika.

Kingston
REUTERS

“Kaj delajo za Jamajko? Oni ne delajo ničesar za nas,” je jamajški pevec Beenie Man komentiral v intervjuju za oddajo Good Morning Britain. Ta mesec je prav tako odmevala protestna akcija jamajškega sodnika Hugha Smalla, ki je zakuril svojo ceremonialno lasuljo, ki jo nosijo britanski sodniki. Small je z akcijo izrazil nestrinjanje s tem, da je najvišje prizivno sodišče za jamajške zadeve še vedno v Londonu.

Shod v Kingstonu ni edini protest, na katerega je par naletel med obiskom Karibov. V Belizeju je nekaj deset staroselcev nasprotovalo temu, da njun helikopter pristane na njihovem nogometnem igrišču, češ da je bila ta odločitev sprejeta brez predhodnega posveta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!