“Priročnik za preživetje” in “zadnje opozorilo”: kaj nam sporočajo znanstveniki?

Svet 20. Mar 202316:57 1 komentar
Podnebne spremembe
Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS

Poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe, ki med drugim izpostavlja posledice globalnega segrevanja ozračja, prenaša pomembno sporočilo, opozorilo: Treba je ukrepati takoj ali pa bo za vselej prepozno. "Najtoplejša leta, ki smo jih doživeli do zdaj, bodo čez eno generacijo med najhladnejšimi," je ob predstavitvi poročila dejala klimatologinja in ena od vodilnih avtoric Friederike Otto.

Zadnje poročilo Medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC), ki so ga znanstveniki potrdili po teden dni dolgi seji v švicarskem Interlaknu, je osredotočeno na “izgube in škodo, s katerimi se že soočamo, in se bomo tudi v prihodnje”, izhaja iz sporočila za javnost ob današnji objavi poročila. Britanski Guardian navaja, da so znanstveniki predstavili “zadnje opozorilo” – sporočajo, naj ravnamo zdaj ali pa bo prepozno.

Poročilo poudarja, da posledice podnebnih sprememb “še posebej” prizadenejo najbolj ranljive ljudi in ekosisteme. “Podnebna pravičnost je ključna, saj so tisti, ki so k podnebnim spremembam prispevali najmanj, nesorazmerno prizadeti,” je komentirala ena od avtoric poročila Aditi Mukherji. Poudarila je, da skoraj polovica svetovnega prebivalca živi v regijah, ki so zelo podvržene podnebnim spremembam.

Strokovnjaki so opozorili, da moramo pospešeno ukrepati še v tem desetletju – in sicer da se odpravi vrzel med že sprejetimi prilagoditvenimi ukrepi in ukrepi, ki jih je še treba sprejeti. Če želimo preprečiti, da se povprečna globalna temperatura dvigne za več kot poldrugo stopinjo Celzija glede na predindustrijsko raven, so “hitre in trajnostne redukcije emisij toplogrednih plinov” potrebne v vseh sektorjih. Do leta 2030 bi tako raven izpustov morali zmanjšati za skoraj polovico.

Podnebne spremembe
PROFIMEDIA

Trenutne projekcije niso spodbudne. Svet je v primerjavi s predindustrijsko dobo že toplejši za 1,1 stopinje Celzija, že v prvi polovici prihodnjega desetletja pa naj bi dosegli mejnik segrevanja ozračja 1,5 stopinje Celzija – torej prej od prvotnih pričakovanj. Do konca stoletja bi se ozračje lahko segrelo celo za 3,2 stopinje Celzija.

Segrevanje ozračja je v zadnjih letih vodilo v uničujoče nevihte in poplave ter vročinske valove, ki so uničevali pridelke in povzročali smrtonosne suše. Scenarij prihodnosti, kot se izrisuje, je še bolj črn: v roku treh ali štirih desetletij bodo generacije na najbolj vroča leta tega desetletja gledale kot na razmeroma hladna, tudi če se bodo izpusti toplogrednih plinov, ki segrevajo planet, hitro zmanjšali, so še ocenili znanstveniki.

“Najtoplejša leta, ki smo jih doživeli do zdaj, bodo čez eno generacijo med najhladnejšimi,” je dejala klimatologinja in vodilna avtorica svetovalnega odbora Združenih narodov (ZN) za podnebje Friederike Otto.

Šesto poročilo IPCC, ki temelji na tisočih straneh raziskav in ugotovitev, združuje poročila treh delovnih skupin in treh posebnih poročil, ki so izšla od leta 2018 dalje. IPCC sicer sestavljajo znanstveniki, ki ZN svetujejo, kako nasloviti podnebne spremembe.

Požar
PROFIMEDIA

Poziv generalnega sekretarja: Cilje je treba doseči prej

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v odzivu na poročilo bogate države, ki so si zastavile cilj postati ogljično nevtralne do leta 2050, pozval, da svoje aktivnosti pospešijo in ta cilj dosežejo čim bližje letu 2040. “Človeštvo je na tankem ledu – in ta led se hitro topi,” je opozoril, poročilo IPCC pa primerjal s “priročnikom za preživetje človeštva”.

Po Guterresovi oceni ima svet še vedno čas, da omeji dvig povprečne temperature na 1,5 stopinje Celzija, vendar je za to potreben “velik skok v podnebnih ukrepih” vseh držav v vseh sektorjih.

Da še ni prepozno, je ocenil tudi vodja IPCC Hoesung Lee, ki je poročilo označil za “sporočilo upanja”. “Imamo znanje, tehnologijo, orodja, finančna sredstva – vse, kar potrebujemo za premagovanje podnebnih težav, ki jih poznamo že tako dolgo. Trenutno nam manjka le močna politična volja, da bi ta vprašanja rešili enkrat za vselej,” je Lee dejal v intervjuju za tiskovno agencijo AFP.

V nevladni organizaciji Greenpeace so ob izdaji današnjega poročila zapisali, da mora prihajajoči podnebni vrh COP28, ki bo v Združenih arabskih emiratih, obravnavati današnje poročilo z vidika odprave globalne odvisnosti od fosilnih goriv. “Istočasno je edina možna pot naprej energetska tranzicija, pri čemer je glavni poudarek na zmanjšanju rabe energije, prehod na obnovljive vire energije in zagotavljanje podpore pravičnemu prehodu v brezogljično prihodnost.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje