Programski direktor N1 Beograd: Gledalcem se opravičujem, to smo morali storiti

Svet 07. Dec 202211:44 2 komentarja
igor božić, programski direktor N1 Beograd
YouTube/N1/posnetek zaslona

Potem ko sta srbski televiziji N1 in Nova S v torek namesto rednega programa predvajali napis "Mrak v Srbiji brez svobodnih medijev", se je oglasil programski direktor televizije N1 Beograd Igor Božić. Kot je dejal, se gledalcem za zatemnitev opravičuje. "A morali smo pokazati, kakšna bi bila Srbija brez omenjenih televizij."

V torek sta srbski televiziji N1 in Nova S protestno prekinili oddajanje. Namesto običajnega programa je gledalce na ekranih pričakal le napis “Mrak v Srbiji brez svobodnih medijev”.

Danes je potezo pojasnil programski direktor N1 Igor Božić, ki se je gledalcem za prekinitev oddajanja opravičil. Kot je pojasnil, nihče v televizijski hiši ni vesel, ko program ugasne, vendar so morali pokazati, kakšna bi bila Srbija brez televizij N1 in Nova S.

Božić je zavrnil navedbe oblasti, da gre pri zatemnitvi programov za interes lastnikov. “Naš interes je, da nas gledajo v celotni Srbiji. Naš interes je, da ljudje lahko slišijo informacije, ki niso usmerjene iz enega centra,” je pojasnil programski direktor srbske N1.

Ko je dodal, so se za tako drastično potezo odločili, da gledalcem pokažejo realnost, ki se lahko zgodi, če se javnost ne premakne. “Glede na vse pritiske, omalovaževanje in žaljenje novinarjev ter na napade prek finančnih instrumentov lahko rečem, da nas poskušajo sistematično izriniti s tržišča. In to samo zato, ker motimo oblast, saj pri nas ni prepovedanih tem,” je dejal Božić.

Razloge za zatemnitev svojih programov so na N1 Beograd pojasnili ob polnoči. Kot so zapisali, je “zadnja v nizu potez v Srbiji, katerih cilj je pritisk na svobodne medije, akcija Regulatornega organa za elektronske medije (REM), ki ne sprejme odločitve o peti licenci za nacionalno oddajanje, čeprav so vsi veljavni roki že potekli. “Pred nekaj meseci je N1 zaprosil za nacionalno licenco, in kot se je izkazalo, Remu ni mar za medijski pluralizem ali izboljšanje medijske scene,” so zapisali.

Kot še dodajajo, se zdaj ista situacija ponavlja v primeru televizije Nova S, ki je prav tako zaprosila za peto licenco za nacionalno oddajanje, zato je N1 Beograd solidaren s sodelavci te televizije. Tako Nova S kot tudi N1 Beograd poslujeta pod okriljem skupine United Media, del katere je tudi N1 Slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje