Prve parlamentarne volitve v Katarju ne bodo zamajale ravnotežja moči

Svet 02. Okt 202109:42 0 komentarjev
Volitve v Katarju
Serdar Bitmez/Anadolu Agency/Profimedia

V Katarju so se danes začele prve parlamentarne volitve v zgodovini tega zalivskega emirata. Volivci lahko volijo 30 od 45 članov posebnega sveta, ki pa ima le omejene pristojnosti. Gre torej predvsem za simboličen korak, ki naj ne bi bistveno vplival na ravnotežje moči v katarski monarhiji.

Svet šura je doslej kot posvetovalno telo imenoval emir, zdaj pa bodo dve tretjini njegove sestave lahko izbirali Katarci. Preostalih 15 bo še vedno imenoval emir, ki bo tudi še naprej ohranjal glavno besedo. Vseeno pa današnje volitve po mnenju analitikov pomenijo pomemben korak proti demokraciji za to zalivsko državo.

Svet šura lahko predlaga zakone, potrjuje proračun in tudi odstavlja ministre, ki jih sicer imenuje emir. Toda ta vrhovni poglavar največjega izvoznika utekočinjenega plina na svetu ohranja možnost veta na vse odločitve tega sveta.

Volitve je sicer predvidela že prenovljena ustava leta 2004, a so jih v imenu “nacionalnega interesa” vseskozi prelagali na kasnejši datum. Po ocenah opazovalcev pa se je emir zdaj za izvedbo volitev odločil tudi zaradi svetovnega nogometnega prvenstva, ki ga bo Katar gostil prihodnje leto. Na ta način si želi pridobiti tudi mednarodne simpatije.

Za 30 mest v šuri se poteguje 284 kandidatov, od tega le 28 žensk. Kandidate je moralo najprej odobriti tudi notranje ministrstvo, da so izpolnjevali pogoje glede starosti, nekaznovanosti in na splošno “primernosti”. Posebej regulirana so bila tudi predvolilna zborovanja, da ne bi prišlo do kakšnega sektaštva in spodbujanja plemenskih delitev.

Plemenska pripadnost sicer ostaja zelo pomembna, saj lahko na volitvah sodelujejo le potomci tistih plemen in družin, ki so bili državljani emirata leta 1930. Sicer je večina okoli 2,5 milijona prebivalcev tega emirata tujcev, Katarcev pa le okoli 333.000. Poleg tega zdaj ne bodo smeli voliti vsi, saj so vsi pripadniki družin, naturaliziranih po letu 1930, iz volitev izključeni. To je povzročilo tudi nezadovoljstvo, ki pa se je odražalo predvsem na spletnih omrežjih.

Volišča so se odprla ob 8. uri po lokalnem času (ob 7. srednjeevropskem času), zaprla pa se bodo 10. ur pozneje. Kmalu zatem naj bi bili znani že tudi rezultati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!