V Evropi vse več okužb z različico omikron, države v omejitev potovanj

Svet 28. Nov 202108:51 > 19:00 2 komentarja
covid-19, koronavirus, letališča
Carlos Barria/REUTERS

V več evropskih državah so ta konec tedna potrdili prve primere okužb z novo različico koronavirusa, ki se je pojavila v Južni Afriki. Nizozemci so do zdaj potrdili 13 primerov okužb z različico omikron pri potnikih, ki so se vrnili iz Južne Afrike. Prvi primer so medtem potrdili tudi na Češkem. Izrael bo danes zvečer zaradi širjenja nove različice zaprl meje za vse tujce. V Avstriji bodo sum za novo različico virusa razjasnili v prihodnjih dneh.

Nizozemske zdravstvene oblasti so danes potrdile, da so med 61 okuženimi potniki na letalih, ki sta se v petek na Nizozemsko vrnili iz Južne Afrike, doslej potrdili 13 primerov različice omikron. “Preiskave še niso končane. Novo različico bi lahko odkrili še v kakšnem vzorcu,” so sporočili s tamkajšnjega Nacionalnega instituta za javno zdravje.

Na Češkem so prvi primer nove virusne različice omikron potrdili v bolnišnici v mestu Liberec. Pacientka je prišla v državo iz Namibije prek Južne Afrike, kjer so nedavno kot prvi potrdili primere nove različice, ima pa blage simptome bolezni.

V Izraelu, kjer so novo različico prvič potrdili v petek, bo od danes zvečer veljala prepoved vstopa v državo za vse tuje državljane, z izjemo posameznih primerov, ki pa jih bo moral odobriti poseben odbor, so danes po navedbah AFP sporočili iz urada izraelskega premierja.

Tudi danske zdravstvene oblasti so v nedeljo potrdile primer okužbe z omikronom pri dveh potnikih, ki sta prispela iz Južne Afriške. V Avstraliji pa so različico omikron prvič potrdili pri dveh potnikih, ki sta v soboto iz Južne Afrike pripotovala v Sydney, so danes sporočile regionalne zdravstvene oblasti. Potnika sta v Avstralijo priletela z letalom Qatar Airways prek Dohe.

Okužbe z različico omikron so doslej odkrili še v Južni Afriki, Bocvani in Hongkongu. V Sloveniji pa je doslej še niso potrdili.

Avstrija sumljiv vzorec poslala na nadaljnje preiskave

V soboto je sicer več evropskih držav poročalo o prvih primerih okužbe z novo različico koronavirusa omikron. Okužbe so že potrdili v Italiji, Nemčiji, Veliki Britaniji in Belgiji, v Avstriji pa poročajo o sumu pri eni osebi. Okužbo z različico omikron naj bi zabeležili v avstrijski zvezni deželi Tirolska. Pri okuženi osebi, ki je bila sicer polno cepljena, so po vrnitvi iz Južne Afrike zabeležili okužbo s koronavirusom. Ali gre za okužbo z novo različico covida-19,  še niso potrdili, obstaja pa konkreten sum, da bi lahko šlo za novo mutacijo.

Oseba je bila cepljenja s cepivom mRNA, drugi odmerek pa je dobila pred devetimi meseci. Za zdaj oseba ne kaže nobenih simptomov bolezni. Vzorec so Avstrijci poslali na nadaljnje teste na Dunaj, kjer bodo natančno preučili podrobnosti. Po besedah Elmarja Rizzolija, vodje za covid na Tirolskem, bodo rezultati znani v prihodnjih dneh.

Avstrija je sicer kot prva država v EU uvedla obvezno cepljenje, do 12. decembra pa pri naših severnih sosedih velja vsesplošno zaprtje javnega življenja. Po tem datumu bo lockdown najverjetneje veljal le še za necepljene prebivalce.

avstrija covid-19
Lukas Barth/REUTERS

Omejitve potovanj s širšega območja južne Afrike

Številne države, tudi v EU, so se iz strahu pred širjenjem različice omikron odločile omejiti ali ustaviti potovanja s širšega območja južne Afrike. Države članice EU so se v petek dogovorile, da začasno omejijo vsa potovanja iz Bocvane, Esvatinija, Lesota, Mozambika, Namibije, Južne Afrike in Zimbabveja. Za potnike iz teh držav naj bi odslej veljala stroga pravila karantene in testiranja.

Velika Britanija se je odločila, da bo od vseh potnikov, ki vstopijo v državo, zahtevala, da gredo v izolacijo, dokler ne bo njihov test PCR na covid negativen, je v soboto napovedal britanski premier Boris Johnson. Izrael pa se je v nedeljo odločil zapreti meje za vse tujce.

Iz strahu pred širjenjem nove različice so se pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO) v petek odločili preložiti 12. ministrsko konferenco te organizacije, ki bi morala potekati prihodnji teden v Ženevi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je novo različico novega koronavirusa B.1.1.529 v petek označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve bi bila lahko ta različica bolj nalezljiva kot druge. Za različice novega koronavirusa, ki jih WHO označi kot skrb vzbujajoče, velja, da so bodisi bolj nalezljive bodisi povzročijo težji potek bolezni. Poleg tega pri njih obstaja nevarnost, da so obstoječa cepiva in zdravila proti njim manj učinkovita.

Letališče
PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje