Ročna prtljaga na letalih: kako bomo v prihodnje potovali v Veliko Britanijo?

Svet 17. Dec 202208:26 0 komentarjev
letalo, tekočine
Profimedia

Britanska vlada bo z junijem 2024 precej omilila pravila glede tekočin v ročni prtljagi. Po trenutnih pravilih je največja dovoljena količina sto mililitrov, po novem pa bo zgornja meja postavljena pri dveh litrih. Poleg tega bodo ukinili ločen pregled elektronskih naprav, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pojasnilo ministrstvo za promet, so bila pravila glede tekočin v ročni prtljagi sprejeta zaradi preprečevanja prenašanja tekočih eksplozivov na letala. Hkrati so podaljšala čakalne vrste, kar letališčem povzroča vse več preglavic. Z napredkom tehnologije je tekoča eksplozivna sredstva po njihovih navedbah vse lažje zaznati, zato je ta pravila zdaj mogoče omiliti.

“Do leta 2024 bodo imela vsa večja britanska letališča najsodobnejšo varnostno tehnologijo, kar bo skrajšalo čakalne vrste, izboljšalo izkušnjo potnikov in predvsem povečalo varnost,” je povedal britanski minister za promet Mark Harper.

Vlada želi odpraviti tudi določbo, po kateri morajo potniki vse elektronske naprave med pregledom prtljage odstraniti iz nje, da jih varnostno osebje pregleda posebej.

V mednarodnem združenju letalskih prevoznikov IATA spremembe, ki jih mora sicer potrditi še britanski parlament, načeloma pozdravljajo. Opozarjajo pa, da je treba potnike z njimi obširno seznaniti, pozivajo pa tudi h “globalni koordinaciji” pri sprejemanju takšnih ukrepov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!