S&D ne bo predlagala kandidata za predsednika Evropskega parlamenta

Svet 15. Dec 202110:14 0 komentarjev
energenti, evropski parlament
Jean-Francois Badias/Pool via REUTERS

Ker se člani politične skupine S&D niso poenotili glede kandidata za predsednika Evropskega parlamenta v drugi polovici mandata, so sprejeli odločitev, da kandidata ne bodo imenovali. Dosedanjemu predsedniku Evropskega parlamenta Davidu Sassoliju, ki sicer ni skrival, da bi še ostal na funkciji, se mandat izteče sredi januarja. V EPP so medtem novembra za kandidatko za predsednico parlamenta izvolili Maltežanko Roberto Metsola.

Politična skupina socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu je odločila, da ne bo predstavila kandidata za predsednika parlamenta za drugo polovico mandata. Dosedanjemu predsedniku parlamenta iz S&D Davidu Sassoliju se mandat v skladu z dogovorom glavnih političnih skupin izteče januarja prihodnje leto.

V S&D so se na torkovem sestanku skupine v Strasbourgu odločili, da svojega kandidata ne bodo imenovali, saj zanj ni jasne večinske podpore. To pa še ne pomeni samodejne podpore kandidatu Evropske ljudske stranke (EPP), so pojasnili viri v skupini, ki so še navedli, da bodo v pogovorih z EPP glede podpore upoštevali tudi politične prioritete in težo, ki jo imajo v parlamentu kot druga največja politična skupina.

V EPP so novembra za kandidatko za predsednico parlamenta za drugo polovico petletnega mandata izvolili Maltežanko Roberto Metsola.

Socialistu Sassoliju se mandat v skladu z dogovorom treh največjih političnih skupin, EPP, S&D in liberalcev (Renew), iz julija 2019 izteče sredi januarja prihodnje leto. Ta dogovor je bil rezultat kadrovskega kompromisa voditeljev EU, po katerem je položaj predsednika Evropskega komisije pripadel EPP – zasedla ga je Ursula von der Leyen, konservativci pa bi dobili še drugo polovico petletnega mandata predsednika Evropskega parlamenta.

david sassoli
Frederick Florin/Pool via REUTERS

Sassoli ni skrival, da bi ostal na položaju

Sassoli je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa v torek sporočil, da se za nov mandat ne bo potegoval. Italijan pred tem ni skrival, da ga mika ostati na položaju, in naj bi pred časom po poročanju bruseljskega medijskega portala Politico v internih pogovorih znotraj skupine dejal, da je “na uslugo svoji skupini”.

Svojo kandidatko ima tudi Levica, ki je izbrala špansko evroposlanko Siro Rego, v skupini Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) pa so izbrali Poljaka Kosmo Zlotowskega. Iz skupine Zelenih pa so nedavno sporočili, da bodo pred bližnjimi volitvami predsednika Evropskega parlamenta ocenili zasluge vseh demokratičnih in proevropskih kandidatov, pri čemer želijo dati prednost kandidatkam, ki podpirajo vrednote bolj feminističnega, trajnostnega in demokratičnega parlamenta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!