Sedmi dan iskanja srbske deklice: policiste skrbi, da so izgubili preveč časa

Svet 01. Apr 202409:02 > 13:17 4 komentarji
Pogrešana deklica
Foto: Pronadjime.mup.gov.rs

Teče sedmi dan, odkar je v Srbiji izginila deklica Danka. V nedeljo so se pojavile nove sledi, ki vodijo na Dunaj. Srbska policija nadaljuje s prečesavanjem na novo pridobljenih informacij, pri tem pomagajo Avstrijci in Interpol. Dunajske policiste skrbi, da so izgubili preveč časa in da sta ženski s posnetka, na katerem bi bila lahko tudi Danka, že zapustili državo. Srbski policisti so danes znova prekopali smetišče v Banjskem polju.

Mineva sedmi dan, odkar je na Banjskem polju pri Boru neznano kam izginila še ne dveletna deklica Danka Ilić.

Potem ko se je več dni zdelo, da je iskalna akcija obstala na mrtvi točki, je srbska policija včeraj odkrila novo sled. Kot so sprva neuradno izvedeli srbski mediji, naj bi v njihov elektronski nabiralnik prejeli sporočilo z Dunaja. Tam naj bi državljan Srbije deklico opazili v družbi dveh Romunk.

Dunajska policija je ob tem danes opozorila, da je bilo ob domnevnem videnju Danke na Dunaju izgubljenega veliko nepotrebnega časa. “Priča je posnetek poslala srbski policiji, potem je ta sama stopila v stik z avstrijsko policijo. S tem je bilo izgubljenih približno 10 ur,” je povedal tiskovni predstavnik dunajske policije Markus Dietrich. 

“Upam, da jih najdemo, če so sploh še na Dunaju in če niso že odšli na Madžarsko ali se preselili v Romunijo,” je dodal.

“Okoli 20. ure sem stopil iz podzemne postaje in zagledal otroka, ki je bežal in kričal. Najprej sem gledal, nato sem začel snemati. Vse se je dogajalo na tramvajski postaji. Tam sta bili dve ženski z otrokom, ki sta se pogovarjali v romunščini. Otroka so klicali po nekem imenu, nisem razumel, po katerem, a se deklica sploh ni odzvala,” naj bi moški zapisal v elektronskem sporočilu policiji.

Na Dunaju so že včeraj zaslišali avtorja posnetka, v preiskavo se je v nedeljo popoldan vključil tudi Interpol. Danes se nadaljuje razjasnjevanje dejstev, poroča Blic.

Dekličin stric Stefan Dragomirović je o posnetku povedal, da ne more potrditi, da je na njem pogrešana deklica. Dodal je, da otrok na posnetku nima enake jakne kot njegova nečakinja, da pa ima podobno spete lase, poroča Dnevnik.hr.

Policija v Srbiji znova prekopava smetišče

Vzporedno s preiskavo sledi na Dunaju se na domačem terenu na Banjskem polju nadaljuje pregled okolice izginotja. Po poročanju N1 Beograd je na območju tudi danes več policijskih patrulj, čez noč pa po njihovih informacijah ni prišlo do novih odkritij.  Portal Nova.rs je pozno dopoldan poročal, da bo policija znova pregledala bližnjo deponijo, čeprav se v zvezi z odlagališčem ni pojavilo novih sledi.

Okoli opoldneva se je na smetišče pripeljala ena policijska patrulja z bagrom. Po približno enournem kopanju je policija brez komentarja odšla s smetišča, piše N1 Beograd. Informacij o morebitnih novih izsledkih ni.

Policisti so včeraj prvič obiskali novo lokacijo, in sicer so pregledali del reke Brestovačke, ki se izliva v Borsko jezero. Jezero je od kraja izginotja oddaljeno približno sedem kilometrov in še ni bilo predmet podrobne preiskave. Novih sledi pri pregledu reke niso odkrili, še neuradne informacije povzema N1 Beograd.

Policisti so včeraj nadzirali tudi promet na vpadnicah skozi Banjsko polje. Vsakemu, ki je vstopil na območje, so pregledali dokumente.

V šestih dneh zaslišali več kot 50 oseb

Spomnimo, še ne dveletna deklica je izginila v torek v Banjskem polju pri Boru. Po 27 urah je policija prekinila iskanje v okolici izginotja in se osredotočila na okolico družinske hiše. V tem času je policija večkrat zaslišala njena starša, predvsem mamo, ki je bila z njo v času izginotja.

Tožilstvo je odredilo tudi forenzično preiskavo njenega mobilnega telefona. Od izginotja deklice naj bi srbski policisti skupaj zaslišali več kot 50 oseb. O sledeh medijev ne obveščajo, so pa med samo preiskavo poudarjali, da iskanje deklice poteka “v vseh smereh”.

V prvih dneh od izginotja so z reševalnimi ekipami in gasilci na terenu pregledali tako kraj izginotja kot okolico družinske hiše, predmet preiskave so bili tudi jaški, kanali in bližnji gozd. V soboto sta bila v pregled terena nad Banjskim poljem vključena tudi helikopterja, policija pa prav tako nadzira najbližji mejni prehod.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje