Skupina Wagner novači prostovoljce: v Rusiji odprla 58 naborniških centrov

Svet 10. Mar 202318:52 4 komentarji
Wagner
Sputnik/PROFIMEDIA

Ruska skupina Wagner, ki se je drži sloves brezkompromisne krutosti, želi okrepiti svoje enote po svojih izgubah na ukrajinskih bojiščih.

Ruska najemniška skupina Wagner, ki skuša okrepiti svoje enote po hudih izgubah na vzhodu Ukrajine, je v 42 ruskih mestih odprla 58 naborniških centrov, je danes sporočil njen vodja Jevgenij Prigožin.

Preberite še: Izpoved Wagnerjevih plačancev: Krutost skupine, otopelost od smrti in ubijanja

Plačanci Wagnerja so v prvih bojnih vrstah v spopadih za zavzetje ukrajinskega mesta Bahmut, ki potekajo že več mesecev. Zadnje novice navajajo, da je Prigožin priznal, da so v teh spopadih utrpeli velike izgube, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V obdobju napetosti z ruskim obrambnim ministrstvom se je Prigožin že večkrat pritoževal, ker ne more več rekrutirati ruskih zapornikov, ki jih je za boje v Ukrajini množično novačil v zameno za nižje kazni.

Sedaj je spremenil taktiko in nove najemniške vojake išče v naborniških centrih, ki so jih vzpostavili večinoma v telovadnicah.

Preberite še: Ruska skupina Wagner: plačanci, ki se jih drži sloves brezkompromisne krutosti

Preko svoje tiskovne službe je danes sporočil, da so odprli naborniške centre v 42 ruskih mestih, ob tem pa priložil njihov seznam. Ni pa navedel, koliko plačancev namerava pridobiti in v kakšnem časovnem okviru.

Da bi zaustavila vrsto ponižujočih neuspehov, ki jih je Rusija utrpela lansko poletje na bojiščih v Ukrajini, je septembra napovedala mobilizacijo 300.000 rezervistov. Hkrati so skupini Wagner dovolili rekrutirati več tisoč borcev iz ruskih zaporov v zameno za amnestijo po šestih mesecih na fronti.

Preberite še: Za koga je nadzor nad Bahmutom strateško pomembnejši?

V zadnjih tednih pa so prišle na dan napetosti med generalštabom ruske vojske in Prigožinom, medtem ko je Rusija v ofenzivi v vzhodni regiji Donbas dosegla le majhen napredek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje