Slovenija in Luksemburg enotna o širitvi EU: “Pravila so za vse enaka”

Svet 12. Sep 202312:55 > 19:53 3 komentarji
Robert Golob v Luksemburgu
Foto: Nebojša Tejić/STA

Vse države, ki se želijo pridružiti EU, je treba obravnavati enako, sta bila na srečanju v Luksemburgu enotna slovenski in luksemburški premier Robert Golob ter Xavier Bettel. Je pa treba pri širitvi upoštevati tako tehnične pogoje kot tudi geopolitično realnost.

V ospredju pogovorov med premierjema in njunima delegacijama je bila širitev EU, pa tudi pripravljenost slednje na vključitev novih članic. Po besedah slovenskega predsednika vlade Roberta Goloba proces širitve spričo ruske agresije na Ukrajino postaja vse bolj geopolitično in manj tehnično vprašanje. Slovenija je v stiku z Evropsko komisijo, da bi jasno predstavila svoje stališče, s katerim se strinja tudi več drugih držav članic EU. To je, da je treba Zahodni Balkan pri širitvi unije obravnavati enako ali podobno kot Ukrajino in Moldavijo, je povedal premier.

Poleg upoštevanja tehničnih pogojev je treba po premierjevih besedah upoštevati tudi geopolitično realnost. “Ne želimo si, da bi Zahodni Balkan samo zaradi pomanjkanja pozornosti s strani komisije naenkrat postal talec nekih tujih sil,” je poudaril Golob. Njegov luksemburški kolega Xavier Bettel je prav tako menil, da je treba vse države, ki se želijo pridružiti uniji, obravnavati enako, pri čemer pa je bolj izpostavil pomen izpolnjevanja pogojev. “Pravila so za vse enaka in pri tem bom vztrajal,” je dejal. Pri tem ne obstaja sistem, ki bi zaobšel pravila in omogočil hitrejšo pridružitev, je dodal luksemburški premier.

Tako je tudi glede podpore začetku pogajanj z Bosno in Hercegovino, za kar se je v nedavnem pismu predsedniku Evropskega sveta Charlesu Michelu zavzel slovenski premier, Bettel dejal, da želi počakati na oktobrsko poročilo Evropske komisije. Premierja sta se v okviru Golobovega uradnega obiska, na katerem ga je spremljala partnerka Tina Gaber, odpravila tudi v kraj Schengen, kjer je bil leta 1985 podpisan schengenski sporazum. Golob in Bettel sta poudarila pomen ohranitve območja brez nadzora na notranjih mejah in prostega gibanja.

“Če želimo, da schengen deluje, pa morajo delovati tudi njegove zunanje meje,” je dejal predsednik luksemburške vlade. Slovenija se po Golobovih besedah zavzema za polno delovanje schengna in da članice na zunanjih mejah ravnajo odgovorno, obenem pa se je znotraj območja treba zavedati koristi, ki jih prinaša. Njegov luksemburški kolega je poudaril tudi pomen območja brez mejnega nadzora za razvoj gospodarstva, ki je bilo prav tako ena od ključnih tem današnjega obiska slovenskega premierja.

Robert Golob v Luksemburgu Robert Golob v Luksemburgu
Foto: Nebojša Tejić/STA
Robert Golob v Luksemburgu Robert Golob v Luksemburgu
Foto: Nebojša Tejić/STA
Robert Golob v Luksemburgu Robert Golob v Luksemburgu
Foto: Nebojša Tejić/STA
Robert Golob v Luksemburgu Robert Golob v Luksemburgu
Foto: Nebojša Tejić/STA
Robert Golob v Luksemburgu Robert Golob v Luksemburgu
Foto: Nebojša Tejić/STA
Robert Golob in Xavier Bettel Robert Golob in Xavier Bettel
Robert Golob in Xavier Bettel. Foto: VLADA RS

Od februarskega obiska Bettela v Sloveniji se je že “marsikaj premaknilo”, je dejal Golob. Največji napredek je bil dosežen na področju vesoljskih tehnologij, na katerem bosta državi z danes podpisanim memorandumom sodelovanje še okrepili. “Od tega si veliko obetamo, ker je Luksemburg neke vrste pionir na tem področju, naša industrija pa tudi na nekaterih nišnih področjih dobro lovi tempo razvoja in verjamem, da bodo skupaj lahko krojili neke vrste zgodbo o uspehu tudi na evropski ravni,” je povedal Golob.

Po besedah vodje slovenske vesoljske pisarne Tanje Permozer memorandum predstavlja odlično podlago za vzpostavitev sodelovanja med Slovenijo in Luksemburgom, sploh na področjih vesoljske znanosti, raziskav, tehnologij, inovacij, aplikacij, industrijskega sodelovanja, pa tudi izobraževanja. Obeta se še sodelovanje na drugih področjih, ki so zanimiva za obe strani, kot so komunikacije, varnost in opazovanje Zemlje, je dodala. Pojasnila je, da bodo v prvi fazi identificirali področja skupnega sodelovanja, nato pa začeli izmenjavati informacije in oblikovati skupne ideje.

Pred podpisom memoranduma so predstavniki slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij, ki delujejo na področju vesoljskih tehnologij, sodelovali na slovensko-luksemburškem poslovnem forumu. Slednjega se je udeležila tudi delegacija lesarskih in pohištvenih podjetij, saj je Luksemburg za slovenska lesarska podjetja tudi idealno izhodišče za širitev poslovanja na širšo regijo Beneluksa, Nemčije in Francije, navajajo na ministrstvu za gospodarstvo.

V gospodarski delegaciji, ki je spremljala uradni obisk premierja Goloba pri luksemburškem kolegu Bettelu, so bili še predstavniki slovenskega turizma. Slovenske turistične destinacije in združenja so navezovali stike in predstavljali Slovenijo na poslovnih sestankih z luksemburškimi organizatorji potovanj in turističnimi agencijami. Od četrtka naprej bosta namreč Luksemburg in Slovenija povezana z neposredno letalsko linijo. Letala prevoznika Luxair bodo v obe smeri letela ob četrtkih in nedeljah.

Današnje srečanje premierjev, ki oba prihajata iz liberalnih vrst, je bilo sicer tudi priložnost za pogovore o sodelovanju evropskih liberalcev v luči volitev v Evropski parlament junija prihodnje leto. Zavzela sta se za to, da sodelovanje evropskih liberalnih strank še naprej poteka v bolj ohlapnih okvirjih, kot je politična skupina Renew. Golob je glede včlanitve njegove stranke Svoboda v Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) dejal zgolj, da se jim pri tem ne mudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje