Slovenija na haaško sodišče vložila intervencijo

Svet 08. Dec 202219:45 3 komentarji
Ukrajina, Tanki
Denis Sadiković/N1

V postopku Ukrajine proti Rusiji je Slovenija danes pred Meddržavnim sodiščem v Haagu formalno vložila izjavo o intervenciji. S tem se pridružuje večini držav članic EU in širši mednarodni skupnosti pri izražanju politične in pravne podpore Ukrajini, so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Slovenija je danes pred Meddržavnim sodiščem v Haagu formalno vložila izjavo o intervenciji v postopku Ukrajine proti Rusiji zaradi kršitev konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Dodajajo, da se Slovenija s tem pridružuje večini držav članic EU in širši mednarodni skupnosti pri izražanju politične in pravne podpore Ukrajini.

Ukrajina je tožbo proti Rusiji glede uporabe in razlage konvencije na Meddržavno sodišče vložila 26. februarja. Države članice EU je pozvala k intervenciji v postopku na podlagi 63. člena Statuta Meddržavnega sodišča, ki omogoča vstop tretjih držav v spor, če se spor nanaša na razlago pogodbe, katere pogodbenica je tretja država.

Vlada RS je nato 24. novembra sprejela sklep o vložitvi intervencije, za zastopnika in sozastopnika Slovenije v postopku pa je takrat z ločenim sklepom pooblastila glavnega pravnega svetovalca ministrstva za zunanje zadeve Marka Rakovca in veleposlanika na Nizozemskem Jožefa Drofenika.

Postopek pred Meddržavnim sodiščem sicer ni prvi, v katerem Slovenija podpira Ukrajino. Že septembra je vlada sprejela sklep o vložitvi intervencije Slovenije v postopku Ukrajine zoper Rusijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. Primer se nanaša na obtožbe ukrajinske vlade o množičnih in hudih kršitvah človekovih pravic, ki jih je zagrešila Rusija v svojih vojaških operacijah v Ukrajini od 24. februarja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje