Slovenska manjšina po zmagi Bratov Italije: To ne bo čas rasti in sožitja

Slovenija 26. Sep 202215:21 > 15:49 1 komentar
Slovenija, Italija
PROFIMEDIA

Krovna organizacija slovenske narodne skupnosti v Italiji Slovenska kulturno-gospodarska zveza je zaskrbljena zaradi izidov volitev v Italiji, kjer je slavila skrajno desna stranka Bratje Italije. Predvsem jih skrbijo krajevni predstavniki stranke Giorgie Meloni, ki izvajanje manjšinskih pravic vidijo kot nepotreben privilegij.

Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) ni zadovoljna z – resda pričakovanimi – izidi italijanskih parlamentarnih volitev, na katerih je največ glasov zbrala postfašistična stranka Bratje Italije Giorgie Meloni.

Kot so sporočili iz SKGZ, ki je ena od krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti v Italiji, je vzrokov za zaskrbljenost več. Na prvem mestu jih skrbi odločna zmaga Bratov Italije (stranko je podprlo 26 odstotkov volilcev), ki je “desni blok zasukala na skrajno desničarska politična izhodišča”. Stranka, tako SKGZ, “ne uveljavlja liberalno konservativnih načel; njen pogled je nacionalistično izključujoč, poudarjeno protievropski ter antimigrantsko dokaj ekstremen”.

Trn v peti SKGZ so tudi krajevni predstavniki stranke Bratje Italije, ki “je v desetletjih sicer spreminjala nazive in zasedbe, v nazorskem jedru pa ni doživela bistvenih sprememb”. Omenjeni predstavniki po njihovih navedbah namreč “od vselej sistematično gojijo nenaklonjenost do avtohtone slovenske narodne skupnosti”, izvajanje manjšinskih pravic pa da vidijo kot nepotreben privilegij.

SKGZ v luči tega skrbi, da čas, ki prihaja, “ne bo čas rasti, sožitja in medkulturnega dialoga, temveč nazadovanja na področju spoštovanja zaščite slovenske narodne skupnosti v Italiji”.

Kot so zapisali, dodatni vzrok za zaskrbljenost predstavlja še rekordno nizka udeležba na tokratnih parlamentarnih volitvah, saj je prvič v zgodovini italijanske demokratične republike padla krepko pod 70 odstotkov.

Navkljub skrbi za prihodnost pa v SKGZ pozdravljajo ponovno izvolitev Tatjane Rojc v senat, kjer bo še naprej predstavljala slovensko narodno skupnost in pripadnike večinskega naroda.

Predsednik vlade Robert Golob je slovensko manjšino v Italiji označil kot eno od zmagovalk na volitvah, glede na to, da vse kaže, da je bila senatorka slovenskih korenin znova izvoljena v senat. “Mogoče je tudi ta mala zmaga tista, ki nas lahko navdaja z optimizmom, tudi za slovensko manjšino. Za kaj več pa bo potreben čas,” je dejal ter se znova zavzel za spoštljiv dialog, tudi na meddržavni ravni.

Predsednik Borut Pahor pa je v tvitu čestital Rojc za ponovno izvolitev v italijanski senat. Pahor Rojc želi tudi “uspešno delo pri krepitvi dobrososedskih odnosov med Slovenijo in Italijo”. Izida volitev, na katerih je slavila skrajna desnica, pa predsednik ne komentira.

Vir: STA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje