Španska vlada uspešno prestala glasovanje o že drugi nezaupnici skrajne desnice

Svet 22. Mar 202316:44 0 komentarjev
Nezaupnica španski vladi
PROFIMEDIA

Španska vlada premierja iz vrst socialistov Pedra Sancheza je z veliko večino prestala glasovanje o nezaupnici, ki jo je proti njej že drugič v mandatu vložila skrajno desna stranka Vox. V slednji so vladi očitali spodbujanje nezakonitega priseljevanja in sodelovanje s separatističnimi strankami v Kataloniji in Baskiji. Za odhod Sancheza in njegove leve vlade je poleg celotne poslanske skupine Vox glasoval le še en poslanec.

Španska vlada premierja iz vrst socialistov Pedra Sancheza je danes v spodnjem domu parlamenta z veliko večino prestala glasovanje o nezaupnici, ki jo je proti njej že drugič v mandatu vložila skrajno desna stranka Vox. Za odhod Sancheza in njegove leve vlade so glasovali le celotna poslanska skupina Vox in še en poslanec.

Pedro Sanchez
Pedro Sanchez (Vir: PROFIMEDIA)

Za nezaupnico vladi, v kateri je poleg socialistov (PSOE) še leva stranka Podemos, je glasovalo 53 poslancev, stranka Vox pa jih ima v parlamentu 52. 201 poslanec je bil proti, 91 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Predsednik stranke Vox Santiago Abascal je ob napovedi vložitve nezaupnice dejal, da ne morejo gledati, kako Sanchez in njegova vlada uničujejo državo. Očitali so ji “spodbujanje nezakonitega priseljevanja” in sodelovanje s separatističnimi strankami v Kataloniji in Baskiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri Voxu so kot kandidata, ki bi ob uspešni nezaupnici vladi prevzel Sanchezov položaj, presenetljivo predlagali 89-letnega Ramona Tamamesa, nekdanjega politika komunistične stranke in profesorja ekonomije, ki se je kasneje preusmeril na desnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju Tamamesa, ki ga večina mladih Špancev ne pozna, je treba namreč španski narod obvarovati pred levičarsko vlado. Izvršno oblast je obtožil nespoštovanja delitve oblasti in ji pripisal odgovornost za “razširjeno zlorabo javnega denarja za volilne namene”.

Konservativna Ljudska stranka (PP) Alberta Nuneza Feijoa je že pred obravnavo nezaupnice v parlamentu napovedala, da se bo glasovanja vzdržala, čeprav je tudi PP pogosto močno kritična do Sanchezove vlade. Nezaupnico Voxa je zavrnila, ker bo glasovanje o njej po njenem mnenju po nepotrebnem okrepilo vlado pred majskimi lokalnimi in regionalnimi volitvami ter parlamentarnimi volitvami, ki bodo v Španiji konec leta.

To je bilo sicer že drugo glasovanje o nezaupnici, ki jo je Vox vložila proti Sanchezovi vladi v tem mandatu, in šele šesto glasovanje o nezaupnici v Španiji nasploh od konca diktature Francisca Franca leta 1975. Doslej je bila uspešna le ena nezaupnica, in sicer junija 2018, ko je Sanchezu uspelo strmoglaviti vlado konservativnega Mariana Rajoya iz PP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!