Stevardese o poletnem potovalnem kaosu: Stanje je popolnoma nevzdržno

Svet 03. Avg 202222:01 0 komentarjev
stevardesa
PROFIMEDIA

Zaposleni, ki v letalski industriji delajo že več desetletij, so za CNN spregovorili o trenutnem potovalnem kaosu.

Medtem ko se potniki po pandemičnem premoru množično odločajo za potovanje z letali, se letalske družbe in letališča po vsem svetu spopadajo s prilagajanjem ponudbe povpraševanju. Britanska stevardesa Kris Major, ki že več kot dve desetletji dela v letalstvu, in je hkrati predsednica odbora letalskega osebja, ki zastopa evropske stevardese in pilote, je za CNN povedala, da se je letalska industrija znašla na robu prepada. “Stanje je popolnoma nevzdržno,” je dejala.

Z njo se strinjajo zaposleni po vsem svetu.

“Zaradi kaosa se izgublja prtljaga, prihaja do zamud in odpovedi letov, potniki pa izgubljajo zaupanje v letalsko industrijo,” je dejal Daniel Kassa Mbuambi, stevard Lufthanse iz Nemčije. Ameriška stevardesa Allie Malis pa meni, da se dogaja nekakšna okvara, ki bi jo pa bilo mogoče preprečiti.

Industrija si mora priznati, da je globoko v težavah

Razloge za kaotične razmere pripisujejo pandemičnim razmeram. Takrat je večina letalskih družb množična odpuščala, danes, ko se je povpraševanje po potovanjih ponovno povečalo, pa kadra ni, saj so številni službo poiskali v drugih panogah.

Tudi za kabinsko osebje, ki je še vedno zaposleno, je situacija zelo težka, je za CNN ocenil Kassa Mbuambi iz družbe Lufthansa. Po njegovih besedah je posadka preobremenjena, kar pomeni, da številne lete izvedejo z minimalnim številom osebja na krovu. “Urniki so nepredvidljivi, zaradi pogostih zamud imamo veliko nadur, zaradi izčrpanosti je vse več bolniških staležev. Izčrpani smo tako fizično kot psihično,” je trenutne razmere opisala ameriška stevardesa Mallis in dodala, da je žaljivo, ko njihovi nadrejeni menijo, da so trenutne težave posledica odsotnosti osebja. “Žaljivo je, da nas krivijo za pomanjkanje delovne sile ali slabo operativno upravljanje, ker se letalske družbe niso ustrezno pripravile,” je dodala.

letališče
Piroschka van de Wouw/REUTERS

Pogodbe o zaposlitvi so vedno omogočale fleksibilen delovni čas, zato se zaposleni v letalstvu zavedajo nepredvidljivosti dela, a priznavajo, da se je zaradi zmanjševanja števila delovnih mest, ta negotovost zgolj povečala. Britanska stevardesa Kris Major meni, da so nepredvidljivi urniki v kombinaciji s slabim plačilom razlog, da se delavci, ki so zapustili panogo med pandemijo, ne vračajo. “Industrija si je sama ustvarila problem,” je kritična. Major rešitev vidi le v tem, da industrija prizna, da je globoko v težavah.

“Zaposlenim je potrebno zagotoviti boljše pogoje, višje plače letalskega osebja so lahko ena od rešitev, s tem bi se prilagodili naraščajočim življenjskim stroškom, in izboljšanje ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem. Z njo se strinja kolega iz Nemčije Kassa Mbuambi, ki dodaja, da z izčrpanostjo osebja trpi predvsem varnost potnikov. “Nismo tam zgolj, da vam ponudimo nekaj pijače, ampak tudi zato, da zagotovimo varnost,” je prepričan stevard Lufthanse.

letališče
Arnd Wiegmann/REUTERS
Kassa Mbuambi je poudaril, da zaposleni delajo, kar lahko. “Osebje, tako na letališčih kot v letalu, dela vse, kar lahko. A če je osebja premalo, je nemogoče rešiti vse težave,” je dejal. Stevardesa Major pa je spomnila, da se tudi zaposleni soočajo z enakimi težavami. Kmalu se bo odpravila na družinske počitnice, težave na poti pa se ji zdijo neizogibne. Tako Major kot Kassa Mbuambi menita, da sistem potovanja z letali potrebuje korenito prenovo.

Vodič za spopadanje s potovalnim kaosom

  • Bodite potrpežljivi: Stevardesa Allie Malis potnike opozarja, naj na potovanju pričakujejo zaplete. Treba je imeti realna pričakovanja, je dodala.
  • Pripravite si prigrizke: Na letališče pridite pripravljeni na morebitne zamude. S seboj prinesite prigrizke in prazno steklenico, ki jo boste z vodo napolnili takoj po varnostnem pregledu. Tako boste imeli pri sebi tekočino, če bo vaše letalo dlje časa stalo na vzletno pristajalni stezi ali se boste čakali v dolgi vrsti. Nekatere letalske družbe od izbruha epidemije na letalu ne strežejo hrane, prav tako hrane ne strežejo v primeru vremenskih nevščenosti, je še opozorila stevardesa.
  • Rezervirajte jutranji let: Jutranji leti imajo manjše možnosti za težave. Boljše pa imate tudi možnosti za iskanje novega leta ali nadomestnega prevoza. Tudi zamude zaradi vremena so pogosteješe popoldne ali zvečer.
  • Pustite si dovolj časa: Med prestopi si pustite dovolj časa, svetuje Malis. Če potujete zaradi pomembnega dogodka, kot je poroka, si za pot vzamite dodaten dan ali dva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!