Zmeda na letališčih: Kako lahko si lahko povečate možnosti, da pridete do cilja?

Svet 26. Jun 202211:35 > 14:53 0 komentarjev
letališče
Arnd Wiegmann/REUTERS

Potovanja in dopusti so letos v razmahu, a se številni s težavami soočijo, še preden se na pot dobro odpravijo. Zaradi pomanjkanja osebja, vse večjih obremenitev, stavk in neviht so številni leti odpovedani ali premaknjeni, prtljaga pa zamuja in se kopiči na letališčih. Kaj sploh lahko naredijo potniki, da se njihova pot ne bi začela z nevšečnostmi?

Po dveh epidemičnih letih so letos potovanja v polnem razmahu. Mnogi se prvič po dolgem času odpravljajo na dopuste v bolj oddaljene kraje, uveljavila se je celo fraza maščevalno potovanje.

A se številni potniki s težavami soočajo, še preden se njihov dopust dobro začne. Na marsikaterem letališču namreč vlada zmeda, leti se prestavljajo in odpovedujejo, na terminalih pa se kopiči prtljaga. Letalske družbe težave pripisujejo splošnemu pomanjkanju osebja, tudi pilotov in kontrolorjev zračnega prometa. Zaposleni pa zaradi vse večjih obremenitev stavkajo.

Da se dopustovanje ne bo že začelo z nevšečnostmi, je bolj kot kadarkoli prej pomembno načrtovanje. Kako lahko si lahko povečate možnosti, da pridete do cilja?

Dve uri nista več dovolj

Če je včasih veljalo, da je treba na letališče priti dve uri prej, zdaj dve uri skoraj gotovo ne bosta dovolj, je za CNN povedala Kathleen Bangs, ki dela za stran za sledenje letom FlightAware. Priporoča, da ste na letališču vsaj tri ure pred predvidenim odhodom letala.

@marivily Fun times in Dublin Airport #airport #airportsecurity #airportdelays #dublin #dublinairport #travel #traveldelays #traveling ♬ Mission: Impossible (Main Theme) - The Riverfront Studio Orchestra

Jutranji leti so redkeje odpovedani in imajo manj vremenskih težav

Jutranji leti imajo manjšo verjetnost, da bodo odpovedani. Popoldanski in večerni leti so namreč lahko prestavljeni ali odpovedani tudi zaradi zamud, ki so jih imeli vsi prejšnji leti. Poleti so nevihte pogostejše, ena sama nevihta pa lahko zapre celotno letališče. Nevihte so pogostejše popoldne, kar je še en razlog za zgodnji jutranji let.

Če imate možnost, se odločite za direkten let. Bolje je rezervirati let pri prevozniku, ki na isto destinacijo leti večkrat na dan, saj boste v primeru zamude ali odpovedi lahko odleteli s kasnejšim letom, pa je svetoval Willis Orlando iz Scott’s Cheap Flights.

letališče
Piroschka van de Wouw/REUTERS

Za prestope si pustite dovolj časa, Bangs svetuje najmanj dve uri. Prav tako ne letite na dan pomembnih dogodkov, ki jih ne smete zamuditi. “Ta teden sem videla ljudi, ki so zamudili poroke, pogrebe, odhode križark in mednarodnih letov ter podelitve diplom. Bilo je veliko solz, a storiti nismo mogli nič. Če morate res nujno priti nekam, pojdite dan prej. Med tem, ko bodo vsi ostali zamudili let, boste v hotelu uživali v kozarcu vina,” je v viralni objavi na Facebooku zapisala stevardesa.

Na pot le z ročno prtljago

Razmislite o tem, da se na pot odpravite samo z ročno prtljago, potnikom svetuje Bangs. Ob manjšem kovčku lahko potniki na letalo odnesejo tudi osebni predmet, ta pa je lahko večji od ženske torbice. Zato Bangs ženskam svetujejo, naj namesto torbice raje vzamejo večji kos prtljage in torbico dajo vanj. Če pa boste vseeno kos prtljage oddali, pa v ročno prtljago spakirajte vse, kar potrebujete v dnevu ali dveh. V oddano prtljago nikar ne pakirajte nujnih zdravil ali drugih nujnih stvari, še piše CNN.

@huyayyy happy travels ✨ #fyp #heathrowairport #flightdelayed #hotgirtbummer ♬ pass the dutchie sped up - vevonix

Razmislite o planu B

Bangs potnikom še svetuje, naj vnaprej razmislijo o rezervnih možnostih potovanja. Sama pogosto rezervira rezervni let, ki ga lahko brezplačno odpove ali pa si vrednost letalske karte izplača kot dobroimetje. Pri krajših poteh pa predlaga, naj potniki najamejo avtomobil, ki ga je mogoče brezplačno odpovedati.

Uporabljajte aplikacijo letalske družbe

Uporabne informacije je mogoče najti na spletnih straneh letališča, Twitterju in aplikaciji letalske družbe. V aplikaciji lahko potniki pridobijo tudi svojo letalsko vozovnico, spremljajo oddano prtljago in spremenijo let. Pogosto so informacije o odpovedanih in prestavljenih letih najprej objavljene v aplikaciji, informacijo pa bodo potniki tako lahko prejeli še preden je o tem obveščeno osebje. Tako lahko potniki hitreje rezervirajo nov let, še dodaja Bangs.

aplikacija
Profimedia

Zavarujte svoj dopust

Pri premagovanju nevšečnosti, ki so to poletje nekoliko pogostejše, je ključno zavarovanje za primere odpovedi. Zavarovalnice lahko potnikom povrnejo stroške potovanja ali krijejo prehrano in nastanitev v primeru zamude ali odpovedi. Če prtljaga ne bo prispela na destinacijo, pa bo zavarovalnica povrnila stroške za nakup najnujnejših stvari.

Bodite prijazni

“Bodite prijazni. Smo preobremenjeni in utrujeni,” je še zapisala že omenjena stevardesa in dodala, da bo osebje raje pomagalo potniku v težavah, ki je do njih prijazen. Potnike je še opozorila, naj se med dolgim čakanjem na letališču ne napijejo. “Če med čakanjem na prestavljen let popijete preveč, tvegate, da na letalo ne boste smeli,” je zapisala.

Ob vsem tem pa pri odločanju za polete oziroma za letalski turizem nikar ne pozabimo, da je letalska industrija eden najhitreje rastočih virov izpustov toplogrednih plinov, brez obetov za “resno ozelenitev”..

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!