Stonehenge – vzpon in padec skrivnostnega spomenika

Kultura 19. Feb 202208:40 > 08:41
super Luna
Peter Cziborra/Reuters

V Britanskem muzeju v Londonu so odprli razstavo o znamenitem arheološkem najdišču Stonehenge v južni Angliji, s katero so njegovo 4500-letno zgodovino povezali z upadom njegovega vpliva po tem, ko je prebivalstvo bronaste dobe odkrilo obdelavo kovin. Razstava z naslovom Svet Stonehengea spremlja razvoj območja, ki je pod Unescovo zaščito.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so gradnjo na tem mestu začeli lovci nabiralci, ki še niso poznali kovinskega orodja, v neolitski dobi. Nadaljevala pa se je v bronasti dobi, ko se je obdelava kovin močno uveljavila. Takrat so priseljenci iz Evrope, ki so tja prispeli v zgodnji bronasti dobi, postopoma izpodrinili lokalno neolitsko prebivalstvo.

“V nekaj sto letih so priseljenci iz Evrope nadomestili prejšnje prebivalstvo v skoraj 95 odstotkih,” je povedal kustos razstave Neil Wilkin. Ker so prevladala njihova kultura in prepričanja, je Stonehenge izgubil svoj prvotni namen in bil uporabljen kot pokopališče, je pojasnil.

Razstava prikazuje številne grobnice iz tistega časa ter predmete, kot so velike zlate ogrlice, ki so jih izdelali v Franciji okoli leta 2300 pred našim štetjem. Na ogled je tudi najstarejši ohranjeni zemljevid zvezd na svetu, Nebesni disk iz Nebre, ki so ga vlili iz zlata in brona leta 1600 pr.n.št. v današnji Nemčiji.

Skupaj je na razstavi, ki bo odprta do 17. julija, mogoče videti več kot 430 predmetov iz Združenega kraljestva, Irske, Francije, Nemčije, Danske in Švice.

Britanski muzej pa na njej prikazuje tudi 14 lesenih drogov, ki so se tisočletja ohranili pod peskom plaže v Norfolku v vzhodni Angliji, dokler jih niso odkrili leta 1998. Gre za ostanke lesenega kroga, imenovanega Seahenge, ki je prvič na posodo muzeju.

V krogu je bilo nekoč 54 hrastovih hlodov. Ti so bili razporejeni v krog s premerom 6,6 metra in velikim drevesom v središču, obrnjenim s koreninami navzgor.

Seahenge
Profimedia

Domnevno so ga uporabljali za obrede na podoben način kot Stonehenge, čeprav je bil zgrajen pozneje z uporabo sekir, značilnih za bronasto dobo, ko je tradicija gradnje takšnih krogov izginjala, je pojasnil Wilkin. Po njegovih besedah je Seahenge eden zadnjih spomenikov te vrste, kar so jih zgradili v Veliki Britaniji.