Študija trdi, da za testiranje izdelkov za menstruacijo ne uporabljajo krvi

Svet 23. Avg 202318:03 0 komentarjev
Izdelki za žensko higieno
PROFIMEDIA

V oglasih za higienske vložke namesto krvi vidimo modro tekočino sterilnega videza. Študija ameriških raziskovalcev pa je zdaj pokazala, da doslej v raziskavah prepustnosti vložkov in drugih menstrualnih pripomočkov prav tako niso uporabljali krvi – namesto nje so uporabljali kar fiziološko raztopino.

Do zdaj je večina študij pri analizah absorbcijskih sposobnosti različnih izdelkov za žensko higieno uporabljala vodo ali fiziološko raztopino namesto krvi. To je standard, ki ga je leta 1982 uvedla delovna skupina za tampone, od takrat pa mu je sledila večina podjetij, piše Scientific American.

Ta presenetljiva ugotovitev je bila objavljena v znanstveni reviji BMJ Sexual & Reproductive Health, študijo pa so izvedli na univerzi Oregon Health and Science University v ZDA.

Kri in fiziološka raztopina imata zelo različno viskoznost, kar pomeni, da se različno hitro absorbirata. Rek kri ni voda tehnično drži, pravi soavtorica študije Bethany Samuelson Bannow, zdravnica in profesorica hematologije.

Fiziološka raztopina je homogena mešanica, ki je le nekoliko bolj viskozna od destilirane vode. Kri pa je polna celic, trombocitov ter beljakovin, ki spreminjajo svojo koncentracijo glede na številne dejavnike, na primer glede na to, kako hidrirana je oseba. Menstrualna kri je še bolj spremenljiva kot kri v obtoku, saj vsebuje tudi vaginalne izločke in tkivo, ki se je izločilo iz maternične stene. Njena viskoznost se lahko spreminja od osebe do osebe iz ure v uro.

Zaradi teh lastnosti proizvajalci težko natančno ocenijo količino krvi, ki jo bo absorbiral določen izdelek na podlagi testov, pri katerih uporabljajo fiziološko raztopino.

V novi študiji je Samuelson Bannow s sodelavci testirala 21 različnih menstrualnih izdelkov, vključno z menstrualnimi diski, tamponi, vložki, skodelicami in perilom. Ugotovili so, da menstrualno perilo vpije najmanj krvi, in sicer od enega do treh mililitrov. Dnevni vložki zadržijo od 3 do 4 mililitre krvi, tamponi od 20 do 34 mililitrov, odvisno od blagovne znamke, nočni in drugi močnejši vložki pa zadržijo do 52 mililitrov krvi.

Izdelki za žensko higieno
PROFIMEDIA

V študiji so ugotovili tudi, da je najprimernejši pripomoček za ženske z močnimi menstruacijami menstrualni disk, ki je nova različica menstrualne skodelice. Namesto da bi bila konkavna, je gladka z dvojnim robom in preprečuje uhajanja. Namesti se pod maternični vrat in je tako kot skodelica namenjena večkratni uporabi. Študija je pokazala, da ena znamka zadrži celo do 80 mililitrov krvi.

Rezultati so raziskovalce presenetili. Zdravniki običajno diagnosticirajo močno krvavitev na podlagi pogostosti, s katero mora posameznica zamenjati vložek ali drug izdelek. Uporaba dveh ali več tamponov, ki absorbirajo 20 mililitrov krvi, v dveh urah, se šteje za močno krvavitev.

To bi lahko pomenilo, da spregledamo veliko močnih menstrualnih krvavitev. Samuelson Bannow opozarja, da je pomembno ujeti tovrstne prekomerne krvavitve, saj so lahko znak resnejših bolezni, recimo nekaterih vrst raka in tumorjev gladkih mišic v sluznici maternice. Prav tako lahko močna krvavitev vodi v anemijo, ki se kaže kot izjemna utrujenost.

Zakaj pri testiranju ne uporabljajo krvi?

Kot piše Scientific American, po podatkih Nacionalnega inštituta za zdravje v ZDA vsako leto približno pet milijonov ljudi potrebuje transfuzijo. Darovana kri ima kratek rok trajanja, zaradi pogostega pomanjkanja krvi v bolnišnicah pa je težko upravičiti uporabo te krvi za kaj drugega kot transfuzijo.

Prav tako morajo raziskovalci, ki v laboratoriju delajo s krvjo, opraviti usposabljanje in upoštevati posebne varnostne ukrepe za varno delo. Poleg tega je kri draga – desetmililitrska steklenička človeške krvi raziskovalne kakovosti stane približno 100 ameriških dolarjev (približno 92 evrov). Liter fiziološke raztopine pa lahko laboratoriji kupijo že za 45 dolarjev oziroma dobrih 41 evrov, še piše Scientific American.

Samuelson Bannow pravi, da bi tovrstne študije lahko pomagale pri odpravljanju stigme, ki še vedno obkroža menstruacijo. Razprava o menstrualnem zdravju lahko po njenem mnenju vodi k boljši oskrbi, razvoju boljših izdelkov in večji enakosti spolov v zdravstvu. “Glavna stvar je, da se ljudje začnejo pogovarjati o svojih menstruacijah,” dodaja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!