Svet EU sprejel uredbe za krepitev sodelovanja na področju javnega zdravja

Svet 24. Okt 202217:14 0 komentarjev
eu, evropska unija
Foto: PROFIMEDIA

Svet EU je danes sprejel tri uredbe za utrditev evropske zdravstvene unije, s katerimi vzpostavlja trden pravni okvir za izboljšanje zmogljivosti EU na ključnih področjih preprečevanja, pripravljenosti, nadzora, ocene tveganja, zgodnjega opozarjanja in odzivanja. Uredbe bodo začele veljati novembra, je sporočila Evropska komisija.

Svet EU je danes sprejel uredbo o resnih čezmejnih grožnjah za zdravje, uredbo o razširjenem mandatu Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in okvirno uredbo o izrednih razmerah, ki Evropskemu organu za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (Hera) zagotavlja dodatna pooblastila.

S sprejetjem uredbe o resnih čezmejnih grožnjah za zdravje bo EU imela bolj integriran sistem nadzora, boljšo zmogljivost za natančno oceno tveganja in ciljno usmerjeno odzivanje, mehanizme za skupno naročanje zdravil ter možnost sprejetja skupnih ukrepov na ravni EU za obravnavanje prihodnjih groženj.

Z razširjenim mandatom ECDC ne bo le izdajal priporočil članicam glede pripravljenosti na grožnje za zdravje, temveč bo tudi vzpostavil novo mrežo laboratorijev in ustanovil skupino EU za hitro zdravstveno ukrepanje v primeru večjega izbruha bolezni.

Uredba o izrednih razmerah pa bo Heri med drugim omogočila hitro usklajevanje dobave zdravil in dostop do njih, izvajanje raziskav in inovacij v nujnih primerih ter dostop do dodatnega financiranja.

“Ta zakonodaja bo delovala z roko v roki s finančno podporo, zagotovljeno v okviru programa EU4Health ter instrumenta za okrevanje in odpornost, da bi zagotovili bolj odporne zdravstvene sisteme po vsej EU,” je dejal podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas.

Hera in koalicija za inovacije na področju pripravljenosti na epidemije (CEPI) pa sta se medtem dogovorili, da bosta okrepili sodelovanje in izmenjavo informacij o raziskavah in razvoju cepiv, proizvodnih zmogljivostih in krepitvi zmogljivosti v EU in po svetu. Sodelovanje bo namenjeno izogibanju podvajanj prizadevanj ter učinkovitejši rabi virov.

Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je pri tem poudarila, da je pandemija pokazala, da je treba okrepiti sodelovanje v Evropi na področju javnega zdravja in povečati zmogljivosti za zaščito državljanov pred zdravstvenimi grožnjami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!