Švicarska vas, ki je navdihnila Gospodarja prstanov

Magazin 15. Maj 202214:47 1 komentar
Lauterbrunnen
Weekend/YOUTUBE

V vasi izstopa visok slap. Ko ga zagledate, je videti kot, da gledate sliko. Dolino obdajajo gore, ki "ščitijo" Lauterbrunnen. Z nežnim potokom, ki se vije skozi vas, in skromnimi hišami, zgrajenimi na pobočjih hriba, bi to lahko bil pravi Rivendell.

V življenju pogosto črpamo navdih iz stvari, ki jih vidimo in doživimo. Razveselijo nas in pustijo brez besed, zato o njih še dolgo fantaziramo. Naravne lepote očitno navdušujejo tudi pisce, zato je slavni J. R. R. Tolkien, avtor kultnih del, kot sta “Hobit” in “Gospodar prstanov”, navdih za svoje najbolj znano delo našel med obiskom švicarske slikovite vasice.

Lauterbrunnen
PROFIMEDIA

Za ustvarjanje fantastičnega sveta Rivendella je Tolkiena, vsaj tako pravijo, navdihnil Lauterbrunnen. Ali to drži ali ne? Oglejte si fotografije in sami presodite.

Lauterbrunnen
Renaud Baumont/YOUTUBE

Tolkien je v pismu sinu med potovanjem po Švici zapisal, da ga je država oziroma lepota pokrajine povsem navdušila. In kot zabavno dejstvo lahko dodamo, da naj bi bila gora Silberhorn v “Gospodarju prstanov” oblikovana po gori Jungfrau.

Lauterbrunnen
Renaud Baumont/YOUTUBE

Lauterbrunnen lahko imenujemo tudi kraj slapov, saj jih je kar 72. Do njega je enostavno priti z avtom ali vlakom, ogledate pa si ga lahko v enem dnevu, tako da za izlet ne potrebujete ničesar posebnega, razen udobnih čevljev. V njem živi 2.500 prebivalcev, zato ob obisku nikar ne bodite eden tistih turistov, ki v želji po čim lepši fotografiji kar pokukajo na dvorišča domačinov, piše punkufer.dnevnik.hr.

MORDA VAS ZANIMA ŠE

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje