Švicarsko sodišče preprečilo stečaj družbe upravljalcu plinovoda Severni tok 2

Svet 28. Dec 202212:40 0 komentarjev
Severni tok
PROFIMEDIA

Švicarsko sodišče je upravljavcu plinovoda Severni tok 2, podjetju Nord Stream 2, odobrilo šestmesečni moratorij na plačilo dolga in tako za zdaj preprečilo nevarnost stečaja družbe.

Sodišče v švicarskem mestu Zug je upravljavcu plinovoda Severni tok 2, podjetju Nord Stream 2, odobrilo šestmesečni moratorij na plačilo dolga in tako zaenkrat preprečilo nevarnost stečaja družbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V tem času upniki ne morejo izterjati svojih terjatev.

Ukrep je zahteval upravitelj družbe Nord Stream 2, ki ga je imenovalo sodišče, družba Transliq. Moratorij se običajno odobri, ko so tekoči stroški podjetja pokriti in obstaja možnost prestrukturiranja ali dogovora z upniki, pojasnjuje dpa.

Preko Severnega toka 2 nikoli ni stekel ruski plin

Družba Nord Stream 2 je hčerinsko podjetje ruskega plinskega velikana Gazprom. Sedež ima v Zugu, približno 30 kilometrov južno od Züricha, kjer je bila družba Nord Stream 2 tudi ustanovljena.

Plinovod Severni tok 2 povezuje Rusijo in Nemčijo pod Baltskim morjem. Preko plinovoda naj bi se tako v Evropo stekal ruski plin, a dobava po Severnem toku 2 nikoli ni stekla, saj je Nemčija tik pred rusko invazijo na Ukrajino februarja letos projekt ustavila.

Približno 40 zaposlenih še vedno opravlja tehnične in upravne naloge v podjetju Nord Stream 2. Stroške krije Gazprom.

Septembra močno poškodovan

Plinovod Severni tok 2 je bil – tako kot Severni tok 1 – septembra letos močno poškodovan v še nepojasnjenih eksplozijah. EU in zveza Nato sumita, da je šlo za sabotažo. Preiskovalci so jeseni v bližini plinovodov našli sledi eksploziva.

Severni tok 1 in 2 v času eksplozij nista obratovala, kljub temu pa se je v plinovodih nahajal plin, zaradi česar je prišlo do večdnevnih uhajanj v švedskih in danskih vodah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!