Talibani nekdanji oblasti zasegli več kot 10 milijonov evrov

Svet 15. Sep 202118:19 0 komentarjev
Talibani: zaseg denarja v Afganistanu
Da Afghanistan Bank/Reuters

Afganistanska centralna banka je sporočila, da so talibani nekdanjim visokim predstavnikom oblasti zasegli približno 12,3 milijona ameriških dolarjev (10,4 milijona evrov) v gotovini in zlatih palicah. Ob tem so talibani obsodili korupcijo prejšnjega režima in pohvalili svojo transparentnost.

Najden denar in zlate palice so talibanske oblasti zasegle in predale afganistanski centralni banki, je navedeno v izjavi banke, ki je od prevzema oblasti pod nadzorom talibanov.

“Denar je bil najden pri nekaterih visokih uradnikih prejšnje vlade, kot je nekdanji podpredsednik države Amrulah Saleh, in nekaterih varnostnih agencijah,” je sporočila centralna banka.

Talibani so sporočili, da so na Salehovem domu v provinci Panšir zasegli več kot 6 milijonov dolarjev (okoli 5 milijonov evrov) v gotovini in 18 zlatih palic. Saleh, ki naj bi vodil odpor proti talibanom in se domnevno skriva v gorovju Panšir, obtožb ni komentiral.

“Islamski emirat”, kot so Afganistan poimenovali talibani, “je v imenu preglednosti vse prenesel v državno blagajno”, so še navedli pri centralni banki in dodali, da “v tej fazi še ni znano, za kakšen namen so hranili omenjeno gotovino in zlate palice.”

Pod vlado nekdanjega predsednika Ašrafa Ganija je bila korupcija v Afganistanu zelo razširjena in vseprisotna. Iz javnih sredstev naj bi bilo odtujenih več deset milijonov dolarjev mednarodne pomoči. Nekdanji afganistanski predsednik je bil tudi sam obtožen, da je ob pobegu v Abu Dabi s seboj odnesel milijone dolarjev, kar je od takrat večkrat zanikal.

Afganistanski denar
REUTERS/Fayaz Aziz

Novica o odkritju 12 milijonov dolarjev je prišla v času, ko se država, ki jo že mesec dni nadzorujejo talibani, sooča s pomanjkanjem finančnih sredstev in humanitarno krizo. Da bi se izognili sesutju bančnega sistema, lahko Afganistanci trenutno tedensko dvignejo le 200 dolarjev na osebo.

Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad sta sicer že ustavila nakazila finančne pomoči, ZDA pa so zamrznile rezerve afganistanske centralne banke v Washingtonu. Mednarodna skupnost je v ponedeljek na donatorski konferenci za Afganistan zbrala več kot milijardo ameriških dolarjev pomoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!