Talibansko vlado v Afganistanu naj bi vodil mula Baradar

Svet 03. Sep 202117:52 0 komentarjev
Mula Abdul Gani Baradar
Alexander Zemlianichenko/REUTERS

Novo talibansko vlado v Afganistanu bo najverjetneje vodil mula Abdul Gani Baradar, sicer soustanovitelj talibanskega gibanja, poroča agencija Reuters ob sklicevanju na talibanske vire. V vladi naj bi se Baradarju pridružila tudi mula Mohamed Jakub, sin pokojnega talibanskega voditelja mule Omarja, in Šer Mohamed Abas Stanikzaj.

Po nekaterih navedbah bi lahko do objave sestave prihodnje talibanske vlade prišlo že v kratkem. Talibanski tiskovni predstavnik je sicer potrdil, da bi do objave lahko prišlo že v soboto, a je hkrati dodal tudi, da naj bi bila poročila o sestavi vlade “brez osnove”, navaja britanski BBC.

Kot ugibajo analitiki, naj bi talibane v bistvu presenetil hiter padec vlade pod vodstvom Ašrafa Ganija 15. avgusta in v bistvu še niso bili pripravljeni na to, kako si bodo razdelili položaje. To bi lahko pojasnilo vprašanje, zakaj traja toliko časa, da povedo, kdo bo poslej vodil državo.

“Sploh si niso pripravili načrta glede vlade,” je ocenila analitičarka Martine van Bijlert in dodala, da naj bi bili talibani “razdeljeni glede tega, kako naprej”.

Kdo je Abdul Gani Baradar?

A glede na poročilo Reutersa naj bi vlado vendarle prevzel mula Abdul Gani Baradar, bližnji prijatelj prvega vodje talibanov mule Omarja in nekdanji obrambni minister med prvo talibansko vladavino v letih od 1996 do padca leta 2001. Po invaziji ZDA se je boril proti silam zahodne koalicije.

Leta 2010 so ga pakistanske in ameriške posebne službe ujele na jugu Pakistana. Osem let kasneje pa so ga tudi po posredovanju ZDA izpustili iz zapora. Februarja 2020 je v imenu talibanov v Dohi, kjer je vodil politično predstavništvo talibanov, podpisal mirovni sporazum z ZDA za končanje ameriške vojaške prisotnosti v Afganistanu.

Visok položaj v vladi naj bi dobil tudi njegov namestnik v Dohi, Šer Mohamed Abads Stanikzaj. Leta 1982 je končal vojaško šolo v Indiji, nato pa se boril s sovjetskimi silami v Afganistanu. Med talibansko vladavino je bil namestnik zunanjega ministra. Obetal naj bi se mu položaj zunanjega ministra.

Prav tako naj bi visok položaj v vladi zasedel sin mule Omarja, Mohamed Jakub. Po smrti očeta leta 2015 je hotel naslediti položaj vodje talibanov, a so ti za novega vodjo izbrali mulo Aktarja Mansurja. Po njegovi smrti leta 2016 in imenovanju mule Hajbatulaha Akhundzadeja za novega voditelja talibanov pa je Jakub postal njegov namestnik.

Jakub je relativno mlad, star okoli 30 let in nima večjih vojaških izkušenj. Kljub temu je lani postal glavni poveljnik talibanskih sil. Bil naj bi med glavnimi načrtovalci bliskovite ofenzive, s katero so talibani v zgolj nekaj dneh zavzeli večino ključnih mest v Afganistanu, vključno s Kabulom.

Vrhovni voditelj se naj bi posvetil verskim vprašanjem

Sedanji vrhovni voditelj talibanov Akhundzade pa naj bi se v novi vladi posvetil verskim vprašanjem in vladanju v pravem duhu islama, je še nakazal talibanski vir. Gre za pravnega strokovnjaka, ki je bolj ali manj deloval iz ozadja. V nekdanji talibanski vladi naj bi bil na položaju pravosodnega ministra.

Ko je po smrti mule Mansurja v napadu ameriškega drona prevzel vodenje talibanov, je prenovil gibanje, konsolidiral moč, pomiril interne spore in zaustavil odliv borcev v rivalske skupine, kakršna je Islamska država.

Po poročanju Reutersa sicer ni povsem jasno, kje Akhundzade sploh je. Od zavzetja Kabula se v javnosti ni oglašal, krožijo pa celo govorice, da je bil že pred nekaj časa ubit.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!