Tanja Fajon: Priča smo vedno večjim varnostnim tveganjem

Slovenija 02. Dec 202219:29 0 komentarjev
Tanja Fajon
Ministrstvo za zunanje zadeve/TWITTER

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je danes v Rimu nastopila na panelu mednarodne konference Sredozemski dialogi 2022 z naslovom Oživitev multilateralizma: Združeni narodi v času krize. V svojem nastopu je poudarila predvsem pomen sodelovanja, dialoga in krepitve zaupanja v mednarodnih odnosih, so sporočili iz zunanjega ministrstva.

“Priča smo spodkopavanju temeljev mednarodnega reda in vedno večjim varnostnim tveganjem. Zato se moramo danes še bolj kot kadarkoli prej boriti za ZN in duh, ki ga ta organizacija predstavlja. To pomeni, da moramo vedno zagovarjati cilje in načela Ustanovne listine ZN, se zavzemati za dialog in sodelovanje,” je v nastopu povedala ministrica Tanja Fajon.

Kot je dejala, bo Slovenija, če bo izvoljena za nestalno članico Varnostnega sveta ZN, delovala kot pošten posrednik in zanesljiv partner z namenom krepitve zaupanja za varno prihodnost.

V razpravi o trenutnih globalnih izzivih je Fajon poudarila, da potrebujemo razumevanje, dialog in zaupanje. “EU namenja posebno pozornost vzhodnemu in južnemu sosedstvu. Ravno zato predstavlja status kandidatk za Ukrajino in Moldavijo ter evropska perspektiva za Gruzijo močno politično sporočilo tem državam, da so pomemben del prizadevanj za zaščito naših skupnih demokratičnih vrednot,” je ocenila.

Na panelu so poleg ministrice sodelovali še posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN za Zahodno Saharo Staffan de Mistura in generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi.

Ob robu konference se je Fajon srečala z generalnim direktorjem Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dongyujem, s katerim sta govorila o globalni prehranski krizi in potrdila partnerstvo pri obeleževanju svetovnega dneva čebel. Srečala se je tudi z italijanskim kolegom Antoniem Tajanijem, jemenskim Ahmedom bin Mubarakom in parlamentarnim državnim podsekretarjem na ministrstvu za zunanje zadeve Združenega kraljestva Leom Dochertyem. S sogovorniki je govorila predvsem o aktualnih zunanjepolitičnih temah in dvostranskem sodelovanju, še piše v sporočilu MZZ.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!