TikTok služi na račun sirskih beguncev, ki beračijo v živo

Svet 12. Okt 202209:43 0 komentarjev
TikTok
PROFIMEDIA

Družbeno omrežje TikTok služi z živimi prenosi, v katerih sirski begunci prosijo za denar, kaže novinarska preiskava, ki jo je opravil BBC. Koliko odstotkov znaša provizija, ki jo pobere TikTok, ni znano. A ugotovitve preiskave kažejo, da levji delež zaslužka poberejo posredniki.

Da TikTok, ki postaja čedalje bolj priljubljeno družbeno omrežje, ponuja tudi možnosti zaslužka, ni novost. Eden od načinov zaslužka je “live streaming” ali oddajanje v živo. Med oddajanjem v živo občinstvo, če mu je delo ustvarjalca všeč, lahko pošlje virtualna vrednostna darila. Gre za razne animacije, ki jih uporabniki pošiljajo v pogovorno okno.

Vsaka takšna virtualna darila oziroma animirane ikone imajo različne vrednosti, ki jih uporabniki kot kredite s fizičnim denarjem naložijo na TikTok. Torej, ko ustvarjalec med prenosom prejme te animirane ikone oziroma darila, s tem prejme tudi nekaj denarja na svoj bančni račun. Na dan pa lahko zaslužijo tudi do 1.000 dolarjev.

Da ni vse zlato, kar se sveti, na svoji koži čutijo sirski begunci, ki po več ur beračijo prek TikToka, da bi finančno podprli svoje družine. Največja tragika pa je, da jim posredniki poberejo kar 70 odstotkov zaslužka, je pokazala novinarska preiskava, ki jo je opravil BBC.

Začarani krog: levji delež zaslužka poberejo posredniki

Novinarji britanskega medija so pred časom obiskali sirski begunski center, kjer so opazili dvanajst družin, ki so po več ur v živo beračile prek TikToka. Kot je za BBC pojasnila mama, bi s tem zaslužkom plačala operacijo, ki jo potrebuje njena slepa hči.

Družine sodelujejo s “posrednikom TikToka” Hamidom Al-Alwo. Ta je med obiskom BBC po centru nosil pametni telefon. Hamid je za britanski medij povedal, da pomaga upravljati račune družin, a se vrednost daril, poslanih beguncem, precej zmanjša, ko denar prispe do bančnih računov Sircev.

“Če v dar dobimo virtualnega leva, je ta vreden 500 dolarjev,” je dejal Al-Alwo in pri tem mislil na animiranega leva, ki se prikaže na zaslonu telefona, ko je dostavljena velika donacija. “Ko pa prispe do menjalnice v Al Dani, je njegova vrednost le 155 dolarjev,” je opisal.

Gledalci živih prenosov lahko torej pošiljajo darila – od digitalnih vrtnic, ki stanejo nekaj centov, do virtualnih levov, ki stanejo približno 500 dolarjev – da bi ustvarjalce nagradili za vsebino.

BBC je ugotovil, da tovrstni trend služenja v begunskih centrih spodbujajo tako imenovani “TikTok posredniki”, ki družinam priskrbijo telefone in opremo za prenos v živo. Posredniki so medtem za medij pojasnili, da sodelujejo z agencijami, povezanimi s TikTokom na Kitajskem in na Bližnjem vzhodu, ki družinam omogočajo dostop do računov TikTok. Te agencije so del globalne strategije Tiktoka, platforma pa preko teh deležnikov uporabnike “nežno” sili, da čim več časa preživijo v aplikaciji; torej delujejo po principu – več časa prenašaš v živo, več zaslužiš.

Primer tovrstnega TikToka:

@milananerisa

seeems wrong

♬ original sound - filipina mona lisa

Ker algoritem platforme predlaga vsebino na podlagi geografskega izvora uporabnikove telefonske številke, so posredniki novinarjem pojasnili, da raje uporabljajo britanske SIM-kartice, saj so ljudje iz Združenega kraljestva najbolj radodarni.

Da bi preizkusil sistem darovanja, je eden od novinarjev BBC v Siriji začel prenašanje v živo prek svojega fiktivnega računa na TikToku, medtem so mu iz uredništva v Londonu (prek lažnega profila) poslali darilo v vrednosti 106 dolarjev. Ob koncu prenosa je bilo na testnem računu od 106 dolarjev zgolj 33 dolarjev. Vrednost je padla še za dodatnih 10 odstotkov zaradi menjave v lokalno valuto.

Z dejstvi so soočili tudi družbo TikTok, od koder so sporočili, da jih posredovane obtožbe “zelo skrbijo”. “Zato smo nemudoma in odločno ukrepali,” so dodali. V družbi sicer niso želeli razkriti, koliko provizije poberejo, a da je “bistveno manjša od 70 odstotkov”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!