Neurje tudi na Hrvaškem: “To ni bila toča, z neba so padale sekire”

Svet 26. Maj 202211:22 > 11:34 0 komentarjev
Rastlinjak
N1

Tudi predele Hrvaške je včeraj zajelo močno neurje. Ponekod je padala toča, velika kot teniške žogice. Še posebej veliko škode je v Velikem Bukovcu blizu Varaždina, kjer gojijo cvetje. Po besedah varaždinskega župana je uničena polovica hrvaške proizvodnje cvetja.

Neurja včeraj popoldne niso prizadela le območij na vzhodu Slovenije, temveč tudi sosednjo Hrvaško. V primežu močnega vetra, dežja in toče je bilo pet županij, pri čemer je bilo največ škode na območju Velikega in Malega Bukovca (Varaždinska županija) ter Humu na Sotli (Krapinsko-zagorska županija), ki leži blizu Rogatca. Poškodovane so bile strehe in osebna vozila, podrta drevesa so padala na ceste, prav tako so škodo zabeležili na kmetijskih poslopjih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vremenska ujma je po podatkih hrvaške civilne zaščite pustošila v Krapinsko-zagorski, Varaždinski, Medžimurski, Koprivniško-križevski in Siško-moslavški županiji. Pristojni že ocenjujejo škodo.

Velika škoda v rastlinjakih

V občini Veliki Bukovec, ki leži vzhodno od Varaždina, je padala toča, velika kot teniške žogice, je po navedbah Hine komentiral varaždinski župan Anđelko Stričak. 40 odstotkov hrvaškega cvetja je vzgojenega prav tam, a niti eden od rastlinjakov ni ostal nepoškodovan. “Toča je poškodovala strehe, rastlinjake, pridelek. Zagotovo je uničena polovica hrvaške proizvodnje cvetja,” je dejal varaždinski župan.

Po njegovih besedah je sreča, da ni bil nihče poškodovan oziroma da nikogar ni bilo v rastlinjakih, ko je lomastila toča. “Če bi nekdo tam bil, bi danes morda govorili o ranjenih, morda celo mrtvih. Govoril sem s starejšimi prebivalci in vsi pravijo, da česa takega še niso doživeli. Preživel sem Domovinsko vojno, videl sem vse, a to, kar sem videl v rastlinjakih, je videti strašno,” je povedal župan po navedbah hrvaške N1.

Mali Bukovec
Mladen Mađerić (N1)

“Včasih smo imeli malo toče. To pa ni bila toča, sekire so padale z neba. To je bilo večje od teniške žogice in trajalo je 15 do 20 minut. Ne vem, kje zdaj začeti. Enostavno smo postavljeni pred gotovo dejstvo in ne vemo, kako naprej,” pa je po navedbah hrvaške N1 povedal Mladen Mađerić, ki se v Malem Bukovcu ukvarja z gojenjem cvetja. Za cvetje v njegovem rastlinjaku po njegovih besedah ni rešitve, na pomoč države pa prav tako ne računa.

V Veliki Bukovec je danes prispela tudi hrvaška ministrica za kmetijsko Marija Vučković. Napovedala je pogovore, ki bodo pokazali, kakšni bodo naslednji koraki pri odpravljanju škode.

Rastlinjak
N1

Župan Huma na Sotli Željko Kolar je medtem za Hino povedal, da je škodo težko oceniti, da pa je brez dvoma ogromna – predvsem na strehah, strešnih oknih, avtomobilih. Tudi tam se tako silovite toče ne spominjajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!