Trump v Londonu toži avtorja dosjeja o svojih domnevnih povezavah z Rusijo

Svet 17. Okt 202312:13 0 komentarjev
Donald Trump
Foto: PROFIMEDIA

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, ki se vnovič poteguje za predsedniški mandat, v Londonu toži nekdanjega britanskega obveščevalca Christopherja Steela.

Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v Londonu vložil tožbo proti nekdanjemu britanskemu obveščevalcu Christopherju Steelu, ki je za opozicijo v ZDA sestavil razvpiti dosje, v katerem so številne nedokazane navedbe o domnevnih Trumpovih povezavah z Rusijo in neprimernem vedenju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dosje so nekdanjemu agentu službe MI6 najprej naročili Trumpovi republikanski nasprotniki, kasneje pa so ga prevzeli demokrati. Steele je v njem med drugim navedel, da se je Trump v Moskvi leta 2013 zabaval s prostitutkami in uriniral na hotelsko posteljo, v kateri je v preteklosti spal nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. To naj bi posneli ruski obveščevalci. Zapisal je tudi, da naj bi ruski predsednik Vladimir Putin naročil operacijo za kultiviranje Trumpa kot predsedniškega kandidata.

Trump vse navedbe v dosjeju zanika in trdi, da gre za laži in izmišljotine.

Steelov dosje je bil tudi podlaga za uvedbo preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016. Posebni tožilec Robert Mueller je leta 2019 sklenil, da se je Rusija res vpletala v Trumpovo korist, vendar ni našel dokazov za sodelovanje med Moskvo in Trumpovo kampanjo.

Trump toži Steela in njegovo podjetje Orbis Business Intelligence ter zahteva odškodnino za hudo stisko in škodo njegovemu ugledu. Podjetje trdi, da ni odgovorno za objavo dosjeja, ki je v ameriške medije pricurljal brez dovoljenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!