Ulf Kristersson s podporo skrajne desnice postal novi švedski premier

Svet 17. Okt 202213:06 1 komentar
Ulf Kristersson
TT News Agency/Jonas Ekstromer via REUTERS

Švedska dobiva novo vlado, ki jo bo vodil konservativec Ulf Kristersson. Skrajno desni Švedski demokrati, ki so se na volitvah septembra uvrstili na drugo mesto, ne bodo v vladi, a jo bodo podpirali.

Švedski parlament, riksdag, je danes potrdil vodjo švedske konservativne Zmerne stranke Ulfa Kristerssona za novega premierja. Zanj so med drugim glasovali skrajno desni Švedski demokrati. Skupaj je zbral 176 glasov podpore, 173 poslancev je bilo proti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Izid glasovanja je bil pričakovan, potem ko je Kristersson v petek sporočil, da je dosegel dogovor o oblikovanju vladne koalicije. V manjšinski vladi bodo poleg njegove Zmerne stranke še krščanski demokrati in liberalci, medtem ko Švedski demokrati uradno ne bodo del vlade, jo bodo pa podpirali iz poslanskih klopi.

Dogovor med četverico strank na 62 straneh med drugim predvideva zaostritev priseljenske politike in boja proti kriminalu, pa tudi gradnjo novih jedrskih reaktorjev in zmanjšanje sredstev za razvojno pomoč. Vodja Švedskih demokratov Jimmie Akesson je dejal, da bi sicer raje bili del vlade in imeli svoje ministre, a da je bistveno to, kaj vlada počne, in ne to, kdo jo sestavlja.

Desni blok je na parlamentarnih volitvah 11. septembra zasedel 176 poslanskih mest, medtem ko jih je levosredinskemu bloku pod vodstvom socialnih demokratov donedavne premierke Magdalene Andersson pripadlo 173.

Ulf Kristersson
TT News Agency/Fredrik Sandberg via REUTERS

Največ glasov kot posamezna stranka, dobrih 30 odstotkov, so sicer pobrali socialni demokrati. Sledili so jim Švedski demokrati z dobrimi 20 in konservativci z dobrimi 19 odstotki glasov.

Za izvolitev premierja je na Švedskem dovolj že, da proti ne glasuje večina poslancev.

58-letni Kristersson naj bi svoj kabinet predstavil v torek, nato pa bo moral novo vlado uradno potrditi še švedski kralj Karl XVI. Gustav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje