Uspešni otroci, vnuki in pravnuki velikih zgodovinskih osebnosti

Magazin 05. Mar 202308:45
che guevara
Profimedia

Se kdaj vprašate, kaj počnejo potomci pisatelja Charlesa Dickensa ali pa genialnega Picassa in Chaplina? Veste, da je hčerka Che Guevare na povabilo slovenskega filozofa Slavoja Žižka sodelovala na Subversive festivalu v Zagrebu? Čigava pravnukinja je Helena Bonham Carter? Torej, poglejmo, kaj delajo potomci svetovno znanih zgodovinskih osebnosti, in čigava vnuka sta se srečala v seriji Igre prestolov.

Aleida Guevara March – hčerka “Che” Guevare

Aleida Guevara Marc
Profimedia

Argentinec Ernesto “Che” Guevara (1928-1967), ki je bil zdravnik in revolucionar, danes velja za eno najbolj vplivnih in znanih osebnosti 20. stoletja. Njegova najstarejša hčerka iz drugega zakona Aleida Guevara March (63 let) je znana kubanska pediatrinja, pisateljica in borka za človekove pravica. Kot zdravnica je delovala tudi v Angoli, Ekvadorju in Nikaragvi. Leta 2013 je na povabilo slovenskega filozofa in marksista Slavoja Žižka sodelovala na vsakoletni mednarodni konferenci Subversive festival v Zagrebu, ki je mednarodni štirinajstdnevnik političnih, aktivističnih, kulturnih, izobraževalnih, literarnih in umetniških dogodkov.

Oona Chaplin – vnukinja Charlija Chaplina

Oona Chaplin
Profimedia

Oona Chaplin je znana švicarsko španska filmska in televizijska igralka, ki je med drugim igrala tudi v priljubljeni seriji Igra prestolov. V prihodnosti se bo 36-letnica pojavila tudi v 3. in 4. delu filma Avatar, ki velja za eno najdonosnejših in najuspešnejših filmskih serij vseh časov. Oona prihaja iz eminentne družine, saj je njen dedek največji filmski ustvarjalec vseh časov Charlie Chaplin, njen pradedek pa je Eugene O’Neill, dramatik z Nobelovo nagrado.

Diana Widmaier Picasso – vnukinja Pabla Picassa

Diana Widmaier-Picasso
Profimedia

Francozinja Diana Widmaier Picasso (49 let) je vnukinja najslavnejšega likovnega umetnika 20. stoletja Pabla Picassa. Diana je priznana umetnostna zgodovinarka, specializirana za moderno umetnost. Kot kuratorka je v preteklosti sodelovala z newyorškim Metropolitanskim muzejem pri več razstavah, prav tako je kot strokovnjakinja delala za Sotheby’s, ki je ena največjih svetovnih posrednikov likovne in dekorativne umetnosti, nakita in zbirateljskih predmetov. Seveda se ukvarja in skrbi tudi za dediščino svojega slavnega dedka.

Harry Lloyd – prapravnuk Charlesa Dickensa

Harry Lloyd
Profimedia

Angleški televizijski in filmski igralec Harry Lloyd (39 let) je praprapravnuk viktorijanskega pisatelja Charlesa Dickensa, ki velja za enega največjih in najbolj branih književnikov vseh časov. Čeprav je študiral književnost na univerzi Oxford, se je po diplomi raje odločil za poklic igralca, v katerem je precej uspešen, saj je za svoje delo prejel več nagrad in nominacij. Med drugim je zaigral tudi v super uspešni seriji Igra prestolov.

Helena Bonham Carter – pravnukinja Herberta Henryja Asquitha, nekdanjega britanskega premierja

Helena Bonham Carter
Profimedia

Posebna in ”odbita” Helena Bonham Carter (56 let) velja za eno najboljših in najbolj cenjenih filmskih igralk na svetu. Helena je članica znane družine, v kateri najbolj izstopa njen pradedek po očetovi strani Herbert Henry Asquith, ki je bil med letoma 1908 in 1916 premier Velike Britanije. Njen dedek po materini strani pa je bil španski diplomat Eduardo Propper de Callejón, ki je med 2. svetovno vojno pred smrtjo rešil na tisoče francoskih judov.

Riley Keough – vnukinja Elvisa Presleyja

Riley Keough
Profimedia

Američanka Riley Keough, ki ima za sabo že nekaj velikih filmskih vlog, je hčerka pred kratkim umrle Lise Marie Presley ter vnukinja kralja rokenrola, enega največjih glasbenih zabavljačev 20. stoletja, Elvisa Presleya. Poleg igralstva se 33-letnica ukvarja tudi s filmsko režijo in produkcijo ter pisanjem scenarijev.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.