V Afganistanu se v šole vračajo tudi dekleta, starejša od 12 let

Svet 22. Mar 202215:02 0 komentarjev
Afganistan
PROFIMEDIA

Afganistanska dekleta, starejša od 12 let, se bodo lahko vrnila v šole. Tam bodo sicer veljali posebni ukrepi.

V Afganistanu, kjer od lanskega poletja vladajo talibani, se bodo lahko v sredo v šolske klopi znova vrnila tudi dekleta, starejša od 12 let, a le pod določenimi pogoji, je sporočilo ministrstvo za izobraževanje. Šolska poslopja bodo morala biti ločena po spolu, dekleta bodo morala nositi hidžab, poučevale pa jih bodo lahko le ženske, je za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnil tiskovni predstavnik ministrstva Aziz Ahmad Rojan.

Rojan je še dodal, da bo na območjih, kjer zaradi pomanjkanja ustreznih stavb ni mogoče fizično ločiti šol, učni čas za dečke in deklice potekal v časovnih razmikih.

Po kaotičnem umiku mednarodnih sil iz države in padcu prejšnje vlade so talibani uvedli velike omejitve v vsakdanjem življenju, zlasti za ženske, vključno z zaprtjem šol. Kasneje so pod velikim nacionalnim in mednarodnim pritiskom obljubili, da bodo z začetkom novega šolskega leta vsem dekletom omogočili, da se vrnejo k pouku. A doslej so se smele k pouku vrniti le mlajše deklice. Srednje šole so bile za dekleta sicer odprte v nekaj provincah, vendar so bile v večini države, vključno z glavnim mestom Kabul, dekleta v glavnem zaprta na svojih domovih in prikrajšana za izobrazbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!